Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Wuppertal για το Ινστιτούτο Vodafone για την Κοινωνία και τις Επικοινωνίες υποδηλώνει ότι η παράταση της διάρκειας ζωής των smartphones στη Γερμανία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας. Επί του παρόντος, τα smartphones στη Γερμανία αντικαθίστανται συνήθως κάθε 2,5 χρόνια, οδηγώντας σε υψηλή ζήτηση για νέες συσκευές και απόβλητα από απορριφθέντα τηλέφωνα, σύμφωνα με το Clean Energy Wire.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η παράταση της διάρκειας ζωής των smartphones σε πέντε έως επτά χρόνια θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές της Γερμανίας από αυτές τις συσκευές κατά περίπου το ήμισυ. Αυτό θα ωφελούσε τόσο το περιβάλλον όσο και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα εξοικονομούσαν χρήματα αποφεύγοντας την ανάγκη αγοράς νέων τηλεφώνων τόσο συχνά.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η έκθεση προτείνει μια μετατόπιση στο επιχειρηματικό μοντέλο της βιομηχανίας smartphone. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο σχεδιασμό τηλεφώνων που είναι πιο ανθεκτικά και πιο εύκολα στην επισκευή. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αρθρωτά σχέδια που επιτρέπουν την απλούστερη αντικατάσταση εξαρτημάτων και τη διασφάλιση μιας εύκολα διαθέσιμης προσφοράς οικονομικών ανταλλακτικών.
Οι ενημερώσεις λογισμικού είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας. Επί του παρόντος, οι συσκευές Android λαμβάνουν ενημερώσεις για τέσσερα χρόνια, ενώ η Apple προσφέρει υποστήριξη για έξι χρόνια. Η έκθεση ζητά την παράταση αυτής της περιόδου ενημέρωσης σε at least επτά χρόνια για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των παλαιότερων τηλεφώνων.
Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της κυκλικής οικονομίας για τα smartphones. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των υπηρεσιών επισκευής, την αύξηση της διαθεσιμότητας ανακατασκευασμένων συσκευών και την εφαρμογή αποδοτικών συστημάτων συλλογής και ανακύκλωσης τηλεφώνων που έχουν φτάσει στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους. Εκτιμάται ότι η Γερμανία έχει 210 εκατομμύρια άχρηστες κινητές συσκευές, επισημαίνοντας τις δυνατότητες μιας πιο κυκλικής προσέγγισης.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των smartphones είναι σημαντικό. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ευθύνονται για περίπου 8% των εκπομπών CO2 της Γερμανίας και η χώρα πωλεί περίπου 20 εκατομμύρια smartphones ετησίως. Η έκθεση επισημαίνει ότι η εξάρτηση της βιομηχανίας από πολύτιμα μέταλλα και σπάνια γαιώδη οξείδια επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα.
Οι ερευνητές πίσω από την έκθεση επικρίνουν την τρέχουσα αγορά smartphone, η οποία λένε ότι απευθύνεται κυρίως σε “λάτρεις της τεχνολογίας” που δίνουν προτεραιότητα στην κατοχή των τελευταίων και πιο προηγμένων συσκευών. υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών, που εκτιμάται στο 60%, θα ήταν ευχαριστημένοι να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να επιλέξουν ανακατασκευασμένα μοντέλα. Αυτοί οι χρήστες περιλαμβάνουν τους πρακτικούς, τους οικολογικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές, τα άτομα με περιορισμένο προϋπολογισμό και εκείνους που απλά προτιμούν να κρατούν τα τηλέφωνά τους για μεγαλύτερα διαστήματα. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες αυτών των δυνητικών πελατών. Με την εφαρμογή των συστάσεων αυτής της έκθεσης, η βιομηχανία smartphone μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον μειώνοντας τα απόβλητα και τις εκπομπές, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και πιθανώς θα μειώσει το κόστος.
Διαβάστε ακόμη