Η Ελλάδα έκλεισε περισσότερα αρχαία τουριστικά αξιοθέατα στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου και οι ηλικιωμένοι κατέφυγαν σε καθορισμένα κλιματιζόμενα σημεία, καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, αναφέρει το Reuters.
Η Ακρόπολη και άλλα κοντινά τουριστικά αξιοθέατα έκλεισαν, καθώς οι άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική ώθησαν τη θερμοκρασία στους 43 βαθμούς Κελσίου (109 βαθμούς Φαρενάιτ).
Πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν για να προστατευτούν οι μαθητές από τη ζέστη, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει το Σάββατο.
Στην Αθήνα, οι τουρίστες σταμάτησαν στις βρύσες για να δροσίσουν το κεφάλι και τον λαιμό τους. Οι ντόπιοι κάθονταν σε κλιματιζόμενες αίθουσες που είχε στήσει ο δήμος, χρησιμοποιώντας χειροκίνητους ανεμιστήρες για να δημιουργήσουν ένα αεράκι.
Οι πυροσβέστες που έσβησαν αρκετές πυρκαγιές την Τετάρτη παρέμειναν σε επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμενόταν να πλήξουν αρκετές περιοχές της χώρας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ευρώπη, με την άνοδο της θερμοκρασίας να τροφοδοτεί θανατηφόρες πυρκαγιές και ακανόνιστες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Η Αθήνα είναι μια από τις πιο θερμές πόλεις της Ευρώπης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες εκεί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2 βαθμούς μέχρι το 2050. Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας προσπάθησε να δημιουργήσει περισσότερη σκιά φυτεύοντας 2000 δέντρα.
«Ο πρώτος μας στόχος θα είναι να μειώσουμε τη μέση θερμοκρασία, την αίσθηση της θερμοκρασίας», δήλωσε στο Reuters. «Υπάρχουν περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι 15 ή 20 φορές υψηλότερη στο τσιμέντο ή σε έναν δρόμο της πόλης, σε σύγκριση με μια σκιερή περιοχή».
Διαβάστε ακόμη