Με αναβαθμισμένη την γεωπολιτική και διπλωματική διάσταση σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τη σημασία τους συνολικά για τις διασυνδέσεις και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, διεξάγεται την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 το 15ο South East Europe Energy Dialogue (SEEED), που για άλλη μία χρονιά, οργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Περισσότεροι από 45 ομιλητές, συζητητές και συντονιστές από τα Βαλκάνια, τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Ανατολική Μεσόγειο, θα βρεθούν και φέτος στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την καθιερωμένη ετήσια περιφερειακή συνάντηση για την ενέργεια, που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ανώτερα στελέχη από μεγάλες εταιρείες ενέργειας, εμπειρογνώμονες από όλους τους κλάδους της ενέργειας, κρατικοί αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι από περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και think tanks, θα μιλήσουν από το βήμα του 15ου SEEED του ΙΕΝΕ.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο κ. Artur Lorkowski, Διευθυντής του Energy Community Secretariat, του οργανισμού της ΕΕ για την προσαρμογή των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης στο κοινοτικό κεκτημένο στον χώρο της ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη.

Επιπλέον, ο 15ος Ενεργειακός Διάλογος της ΝΑ Ευρώπης του ΙΕΝΕ θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μία αναβαθμισμένη οπτική όσον αφορά τις γεωπολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ειδικό Ambassadors’ Forum, , θα ξεκινήσει με ομιλία της Α. Ε. του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng, γεγονός που αναδεικνύει την διεθνή διάσταση του συνεδρίου, σε μία συγκυρία κατά την οποία ΝΑ Ευρώπη και Αν. Μεσόγειος, που αποτελούν διαχρονικά ένα σταυροδρόμι εμπορικών και ενεργειακών οδών, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς βρίσκονται στο γεωγραφικό επίκεντρο κρίσιμων και ραγδαία επιταχυνόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Θα ακολουθήσει Panel Discussion με τη συμμετοχή της Α. Ε. του Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matthew Lodge, της Α. Ε. του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, κ. Arif Mammadov, το οποίο θα συντονίσει ο Πρέσβης (ε.τ.) κ. Μιχαήλ Χριστίδης, με επίκεντρο τη σημασία της περιοχής τόσο σε επίπεδο επενδυτικών προοπτικών όσο και σε επίπεδο γεωπολιτικής της ενέργειας.

Κορυφαίοι ειδικοί που θα αναλύσουν την ενεργειακή πραγματικότητα στις χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, όπως ο κ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρος ΔΣ του Energy Management Institute της Βουλγαρίας, ο Δρ. Yurdakul Yigitgüden, ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ και Distinguished Fellow του IENE στην Τουρκία, καθώς και ο Δρ. William Gillett, Διευθυντής Ενεργειακών Προγραμμάτων του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) με έδρα τις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές στη συνεδρία για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

Ο Δρ. Nicolas Katcharov, CEO της Energean International, θυγατρικής της Energean PLC, και ο Δρ. Amit Mor, CEO της ισραηλινής ECO Energy Financial and Strategy Consulting και Εταίρος του IENE, θα παρέχουν, από κοινού με άλλα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, μία επικαιροποιημένη εικόνα των περιφερειακών εξελίξεων στις έρευνες υδρογονανθράκων στη σχετική συνεδρία του 15ου SEEED.
Στη δυναμική των αγορών ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη θα αναφερθούν διεξοδικά μια σειρά ομιλητών από χώρες και περιφερειακούς φορείς, στους οποίους συγκαταλέγονται ο κ. Aleksandar Mijušković, Πρόεδρος ΔΣ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς του Μαυροβουνίου, ο κ. Shkelqim Bozgo, Managing Partner της SEA Consulting στα Τίρανα, ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Director of Energy Management της Elpedison και ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών), ο κ. Παντελής Μπίσκας και ο κ. Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Στη συνεδρία για το φυσικό αέριο, όπου μια σειρά από έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και οι περαιτέρω επενδυτικές προοπτικές δε σταματούν να αυξάνονται, ομιλητές θα είναι μια σειρά από διακεκριμένα στελέχη του κλάδου, όπως ο Δρ. Charles Ellinas (Senior Fellow, Atlantic Council, Ηνωμένο Βασίλειο και Visiting Research Fellow, IENE), ο Διευθύνων Εταίρος της τουρκικής ADG Anadolu Natural Gas Consultancy Trade ltd. και Ανώτερος Εταίρος του IENΕ, κ. Gokhan Yardim, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωστής Σιφναίος, και ο κ. Milan Zdravkovic (DSO Executive Director, JP SRBIJAGAS, Novi Sad – Σερβία).

Ζητήματα ενεργειακής μετάβασης, όπως η απανθρακοποίηση, οι ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα, και η εφαρμογή τους στη ΝΑ Ευρώπη θα συζητήσουν στελέχη και ειδικοί του κλάδου από χώρες της περιοχής, όπως o Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Manager New Technologies & Alternative Energy Sources της HELLENiQ ENERGY Group, ο Δρ. Eng. Veselin Todorov, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης “Solar Academy Bulgaria”, ο Δρ. Muhsin Mazman, Διευθυντής του Τομέα Αποθήκευσης Ενέργειας T-Dynamic της Τουρκίας, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, αλλά και ο καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Τα πράσινα καύσιμα, το βιομεθάνιο, το υδρογόνο και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) είναι οι εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που εισέρχονται δυναμικά στην ενεργειακή ατζέντα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη. Η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (Fuels Europe & Concawe), κ. Λιάνα Γούτα, o κ. Γιώργος Εξάρχου, Business Development Manager της γαλλικής Hydrogène de France (HDF Energy) για την Ελλάδα και την Κύπρο, και ο καθηγητής Βασίλειος Βεσκούκης στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, θα αναπτύξουν τις παραπάνω θεματικές, δίνοντας, παράλληλα, και την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης των πρωτοποριακών αυτών ενεργειακών εφαρμογών.

Tην υποστήριξή τους στο 15ο SE Europe Energy Dialogue του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης έχουν ήδη δηλώσει μία σειρά από μεγάλες και δυναμικές εταιρείες και φορείς στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ενέργειας. Συγκεκριμένα, στους Χορηγούς και Υποστηρικτές του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται: o Όμιλος HELLENiQ ENERGY, η Motor Oil, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), η δικηγορική εταιρεία Δικηγορική Εταιρεία KG Law Firm, η ενεργειακή εταιρεία Elpedison, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Α.Ε., η Gastrade, η ZeniΘ και η ενεργειακή εταιρεία EnSCo, η εταιρεία Συμβούλων Grant Thornton και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (SELeNe CC), που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
Χορηγοί Επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το ενεργειακό portal Energia.gr, το NEGlobal.eu, το allazorevma.gr και το Policy Journal.

Διαβάστε ακόμη