Η ρουμανική πετρελαϊκή εταιρεία OMV Petrom αποφάσισε να επενδύσει περίπου 750 εκατ. ευρώ (805 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) σε μια σειρά έργων για την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), ανανεώσιμου ντίζελ (HVO) και πράσινου υδρογόνου στο υφιστάμενο διυλιστήριο Petrobrazi, σύμφωνα με το renewables.now.

Η εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου αξίας 560 εκατ. ευρώ με δυναμικότητα παραγωγής 250 kt/έτος SAF και HVO μαζί με υποπροϊόντα όπως βιοναφθά και βιο-LPG για τη χημική βιομηχανία.

Επιπλέον, η OMV Petrom θα κατασκευάσει δύο εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου συνολικής δυναμικότητας 55 MW με συνολικό κόστος περίπου 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι δύο αυτές μονάδες αναμένεται να παράγουν περίπου 8 kt πράσινου υδρογόνου ετησίως και να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε υδρογόνο της νέας μονάδας SAF/HVO.

Η εταιρεία σημείωσε ότι αγόρασε μερίδιο 50% στην επιχείρηση συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων Respira Verde για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια ασφαλή πηγή πρώτων υλών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Διαβάστε ακόμη