Μια νέα έκθεση της Stand.earth Research Group κατηγορεί μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η Citigroup, η Bank of America, η Itau Unibanco και η Banco Santander ότι απέτυχαν να αξιολογήσουν σωστά τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους της χρηματοδότησης επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αμαζόνιο. Αυτές οι τράπεζες, που είναι υπεύθυνες για σχεδόν το μισό της χρηματοδότησης αυτού του τομέα τα τελευταία 20 χρόνια, ισχυρίζονται ότι δίνουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την περιβαλλοντική προστασία, αλλά οι πράξεις τους έρχονται σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με την έκθεση. Η HSBC αναφέρεται ως εξαίρεση, καθώς σταμάτησε να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους έργα το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκθεση επικρίνει τις τράπεζες για τον στενό ορισμό των αξιολογήσεων περιβαλλοντικού και κοινωνικού κινδύνου, οι οποίες συχνά καλύπτουν λιγότερο από το ένα πέμπτο του Αμαζονίου. Οι πολύπλοκες χρηματοοικονομικές δομές και η έλλειψη διαφάνειας περιπλέκουν περαιτέρω την παρακολούθηση αυτών των δραστηριοτήτων. Οι συγγραφείς ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς από τις κυβερνήσεις του Αμαζονίου.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ανησυχητικών περιβαλλοντικών τάσεων στον Αμαζόνιο. Η αποψίλωση των δασών αυξάνεται και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες φτάνουν σε νέα ύψη, ωθώντας τον Αμαζόνιο πιο κοντά σε ένα σημείο μηδενικής επιστροφής. Η έκθεση καλεί τις τράπεζες να υποστηρίξουν μια διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία του 80% του τροπικού δάσους.
Αυτόχθονες οργανώσεις όπως η COICA υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής τους απειλείται λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και της ρύπανσης. Θεωρούν τις παγκόσμιες τράπεζες υπεύθυνες για το ρόλο τους στη χρηματοδότηση αυτών των επιβλαβών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμη