Προειδοποίηση για ισχυρό κύμα ζέστης εξέδωσαν σήμερα οι αρχές στην Κίνα για ένα μεγάλο, βόρειο τμήμα της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τοπικά τους 37° Κελσίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κίνα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στο δυτικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Στον βορρά, οι κάτοικοι του Πεκίνου είναι επίσης συνηθισμένοι στη ζέστη σε αυτή την περίοδο της χρονιάς. Αλλά η χώρα αντιμετωπίζει αυτούς τους τελευταίους μήνες ακραίες καιρικές συνθήκες και τοπικά ασυνήθιστες θερμοκρασίες, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στο Πεκίνο, εκδόθηκε πορτοκαλί συναγερμός για ισχυρή ζέστη έως την Πέμπτη. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα της κινεζικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Πέρυσι τον Ιούνιο, στο Πεκίνο είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός, σε μια περίοδο κατά την οποία καταρρίπτονταν τα ρεκόρ θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40° Κελσίου. Αυτό το επίπεδο συναγερμού είχε να ενεργοποιηθεί από το 2014.

Η σημερινή ισχυρή ζέστη αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή στη βόρεια και ανατολική Κίνα, όπως προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η μητρόπολη Τιαντζίν (βόρεια), κοντά στο Πεκίνο, καθώς και οι επαρχίες της Χεμπέι (βόρεια) και της Σαντόνγκ (ανατολικά) θα επηρεαστούν ιδιαίτερα.

Στη Σαντόνγκ, εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τοπικά τους 42° Κελσίου, όπως προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην άλλη άκρη της χώρας, αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται από ισχυρή ζέστη. Τον περασμένο μήνα στην Ινδία, καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 52,3° Κελσίου στο Νέο Δελχί.

Ο φετινός μήνας Μάιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Διαβάστε ακόμη