Τα ευρωπαϊκά δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι έμποροι εξέταζαν πώς τα κέρδη των δεξιών κομμάτων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του μπλοκ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ τα κεντρώα κόμματα πρόκειται να διατηρήσουν τις πλειοψηφίες που παρέδωσαν την κύρια ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, η πτώση των Πρασίνων υπογραμμίζει τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων ψηφοφόρων μετά την ενεργειακή κρίση και το οικονομικό σοκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα αναφοράς για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν έως και 2,3% στα 69,75 ευρώ ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαΐου.

«Μια ισχυρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιά θα καταφέρει πιθανότατα να μπλοκάρει τη νέα νομοθεσία για το κλίμα που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες», δήλωσε η Ingvild Sørhus, η οποία επικεντρώνεται στον άνθρακα στην εταιρεία αναλύσεων Veyt με έδρα το Όσλο.

Η Sørhus πρόσθεσε ότι δεν αναμένει από το νέο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει πίσω στους υφιστάμενους νόμους και κανονισμούς, οι οποίοι αναθεωρήθηκαν πρόσφατα για να διασφαλιστεί ότι το μπλοκ θα επιτύχει τον στόχο του για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα τιμολογεί τις εκπομπές CO2 από χιλιάδες εργοστάσια και μονάδες. Η αγορά πρόκειται να αυστηροποιηθεί τα επόμενα χρόνια και λιγότερες άδειες θα δίνονται δωρεάν, ένας μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να μειώσουν τις εκπομπές.

Διαβάστε ακόμη