Ένα «καυτό» κάλεσμα αφύπνισης αντηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι καύσωνες εντείνονται και θέτουν σε κίνδυνο έναν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό: τους ηλικιωμένους. Τα πρόσφατα καλοκαίρια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ζωγράφισαν μια τραγική εικόνα – ένα σημαντικό μέρος των θανάτων κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ήταν άτομα άνω των 60 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιμετωπίζει διπλή απειλή. Το σώμα τους είναι λιγότερο ικανό να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και οι χρόνιες παθήσεις της υγείας τους, που είναι διαδεδομένες στους ηλικιωμένους, μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά από την ακραία ζέστη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει δύο βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της ζέστης: την εφίδρωση και την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Δυστυχώς, καθώς γερνάμε, οι μηχανισμοί αυτοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν ιδρώνουν τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να έχουν ένα εξασθενημένο σύστημα ψύξης. Επιπλέον, η καρδιά πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα και να αποβάλλει τη θερμότητα, επιβαρύνοντας όσους έχουν προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και τα πνευμονικά προβλήματα, όλα πιο συχνά στους ηλικιωμένους πληθυσμούς. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση αυτών των παθήσεων μπορεί επίσης να έχουν ακούσιες συνέπειες στη ζέστη, μειώνοντας την εφίδρωση ή αυξάνοντας την ούρηση, οδηγώντας σε αφυδάτωση.

Ένας άλλος παράγοντας που επιτείνει τον κίνδυνο είναι η πιθανότητα κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων. Μπορεί να ζουν μόνοι τους και να μην έχουν ένα σύστημα υποστήριξης για να ελέγχουν κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την αναγνώριση προειδοποιητικών σημάτων, όπως η ζάλη ή η σύγχυση, τα οποία μπορεί να είναι πιο ανεπαίσθητα στα ηλικιωμένα άτομα σε σύγκριση με τους νεότερους. Μέχρι τη στιγμή που θα βιώσουν οξεία δυσφορία, το σώμα τους μπορεί να έχει ήδη υποστεί σημαντική καταπόνηση.

Η κατάσταση απαιτεί επείγουσα δράση. Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται και τον πληθυσμό να γερνά σταθερά – οι προβλέψεις δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών μέχρι το 2050 – πολύ περισσότεροι ηλικιωμένοι θα εκτεθούν σε επικίνδυνη ζέστη τις επόμενες δεκαετίες. Οι πόλεις λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα, επεκτείνοντας την πρόσβαση σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους, φυτεύοντας δέντρα για σκιά και εφαρμόζοντας στρατηγικές αστικού σχεδιασμού που μειώνουν την απορρόφηση της θερμότητας. Οι ερευνητές αναπτύσσουν εργαλεία για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου και οι κοινότητες δημιουργούν προγράμματα για τον έλεγχο των ευάλωτων ηλικιωμένων. Αυτές οι προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία ενός αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού από την κλιμακούμενη απειλή της ακραίας ζέστης.

Διαβάστε ακόμη