Το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης ετοιμάζεται να διανύσει και το Καστελόριζο, αφού έχει επιλεγεί ως ένα από τα 30 Ευρωπαϊκά νησιά που θα λάβουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετάβασή τους σε 100% καθαρές μορφές ενέργειας έως το 2030 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» (Clean energy for EU islands).
Υπενθυμίζεται πως έξι είναι τα ελληνικά νησιά που συγκαταλέγονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσιάζει 30 νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα τα οποία θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα έως το 2030. Η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο, η Τήλος και τα Ψαρά δίνουν το τέμπο για τη χώρα μας, με το πρασίνισμα των νησιών να αποκτά ευρέως μεγαλύτερο «ρεύμα». Η πρόσκληση για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τον περασμένο Ιούνιο σε φόρουμ της ΕΕ, στην Εσθονία. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω την ολοκλήρωση του επόμενου βήματος αυτής της πρωτοβουλίας. Τα νησιά που επιλέχθηκαν, έχουν τώρα την ευκαιρία να χρησιμεύσουν ως πρωτοποριακά μοντέλα για τον σχεδιασμό και την παροχή συστημάτων καθαρής ενέργειας. Παράλληλα, καλούνται να διαχειριστούν τα αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Αυτό θα προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για άλλα νησιά, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ακριβά, εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα για τη μετάβαση σε πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο» είχε αναφέρει.
Αναφορικά με το Καστελόριζο σημειώνεται πως «τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή επίσκεψη και αυτοψία του νησιού από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», εκπροσωπώντας την Γραμματεία της πρωτοβουλίας και με ρόλο τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση της στρατηγικής και της ομάδας ενεργειακής μετάβασης αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΔΕΗ (PPC S.A.), του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (National Technical University of Athens) και φυσικά του Δήμου Μεγίστης. Τις τρεις μέρες της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους και προσωπικό του Δήμου, δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων και αυτοψίες στις κύριες υποδομές του νησιού αλλά και σε οικίες και επιχειρήσεις.
Στόχος ήταν η καταγραφή των ενεργειακών αναγκών του νησιού και της άποψης των κατοίκων σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων και δημοτικών κτιρίων. Οι καταγραφές θα αξιοποιηθούν για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί και το πρώτο βήμα στο δρόμο για τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια στο νησί.
Η μεγάλη γεωπολιτική σημασία του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως μη-διασυνδεδεμένο νησιωτικό σύμπλεγμα (Μεγίστη, Ρω, Στρογγύλη), σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική κατάρτιση των εμπλεκόμενων φορέων και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής, δίνουν στο Καστελόριζο τη δυνατότητα να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών νησιών.
«Ευχαριστούμε το Δήμο Μεγίστης για τη φιλοξενία, τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού για τη μεγάλη ανταπόκριση, και τους συνεργάτες μας από τη ΔΕΗ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη συνεργασία. Θα βρεθούμε ξανά στη νησί το συντομότερο για τα επόμενα βήματα αυτής της φιλόδοξης και συναρπαστικής δράσης!», αναφέρει σε ανάρτηση στο linkedin το δίκτυο ΔΑΦΝΗ.
Σημειώνεται πως η Τήλος παρουσιάζεται ως το νησί που έχει αναπτύξει «a priori» την πράσινη στρατηγική του, ενώ ο ευρύτερος σχεδιασμός για τα υπόλοιπα νησιά έχει γνώμονα τη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας, χωρίς δεσμευτικά μέτρα από την Κομισιόν. Τα νησιά που επιλέχθηκαν, θα λάβουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια από την ΕΕ ολοκληρωμένη βοήθεια, καλύπτοντας ειδικές ανάγκες με βάση τα δυνατά σημεία τους, αλλά και τους περιορισμούς που υπάρχουν σε καθένα από αυτά στον δρόμο προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Η ΕΕ υποστηρίζει πως μέσω αυτού του τρόπου τα νησιά θα λειτουργούν με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη