H Ελλάδα σήμερα κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη «έξυπνων» πόλεων, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα καταλαμβάνει την 120η θέση ανάμεσα στις 142 πόλεις παγκοσμίως στην πρόσφατη έρευνα Smart City Index για το 2024. Ήδη, αρκετές ελληνικές πόλεις έχουν υιοθετήσει πρωτοβουλίες και εφαρμόζουν έργα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μια «έξυπνη» πόλη βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι να οχυρώνεται απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση του αποτυπώματός της στο περιβάλλον και δεύτερον να έχει ως προτεραιότητα δράσεις που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση. Για παράδειγμα να είναι ικανή στις μεταφορές να χρησιμοποιεί έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροκίνηση. Να φροντίζει για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να ελέγχει την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και να ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες για τους πολίτες.
Σε αυτή τη διαδικασία, η συμμετοχή των πολιτών και η συμβολή των δημοτικών υπαλλήλων είναι απαραίτητη. Στο τεχνικό κομμάτι, οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων έχουν επιδείξει πρόθεση και καινοτομία, προωθώντας τη δημιουργία καινούριων ποιοτικών, έξυπνων κτιρίων, καθώς και τις παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, με πολλά case studies να επιβεβαιώνουν την επιτυχή εξέλιξη του ελληνικού real estate. Περαιτέρω πρόοδος βέβαια απαιτείται σε ζητήματα ψηφιοποίησης.
Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι χιλιόμετρα πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν γίνουν σημαντικά βήματα προόδου σε ορισμένες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Τρίκαλα, τα οποία θεωρούνται η πρώτη «έξυπνη» ελληνική πόλη. Εκεί, έχουν υλοποιήσει έργα σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, η διαχείριση απορριμμάτων, ο έξυπνος φωτισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση.
Τα Ιωάννινα επίσης έχουν υιοθετήσει έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας, εφαρμόζουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαθέτουν πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών για πολίτες. Η Λάρισα έχει υλοποιήσει έργα για την αξιοποίηση δεδομένων και την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η Βέροια ακόμη έχει υιοθετήσει έξυπνα συστήματα φωτισμού, εφαρμόζει πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και έχει αναπτύξει έξυπνη πλατφόρμα για την διαχείριση τουριστικών ροών. Τέλος, το Ηράκλειο έχει υλοποιήσει έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για την διαχείριση της στάθμευσης.
Το παράδειγμα των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων προσπαθεί να ακολουθήσει και η Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προς την υιοθέτηση τεχνολογιών και την υλοποίηση έργων με στόχο την μετατροπή της σε «έξυπνη» πόλη. Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας. Ακόμη, υλοποιούνται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, ενώ προωθείται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο μετασχηματισμός όμως την Αθήνας σε μια έξυπνη πόλη, απαιτεί και ισχυρή χρηματοδότηση. Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου η χρηματοδότηση για ένα τέτοιο εγχείρημα φτάνει περίπου το μισό δισεκατομμύριο. Συγκεκριμένα, 250 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους 17 μεγάλους δήμους και 130 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ επιπλέον χρήματα που θα δοθούν για έξυπνα συστήματα και προγράμματα προκειμένου τα δίκτυα να γίνουν πιο ευφυή, λειτουργικά).
Σύντομα, η Αθήνα ωστόσο αναμένεται να αποκτήσει στην περιοχή του Ελληνικού τη δική της έξυπνη πόλη. Ειδικότερα, η ανάπτυξη του Ελληνικού ως «έξυπνης» πόλης αποτελεί ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος. Το Ελληνικό θα αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής, όπως το Internet of Things (IoT), το 5G, την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, για τη βελτίωση της λειτουργίας της πόλης σε διάφορους τομείς. Οι κάτοικοι του θα έχουν πρόσβαση σε σχολεία, πάρκα, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και στην παραλία σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Θα διαθέτει λογισμικά συστήματα που θα επιβλέπουν τις υπηρεσίες που θα αφορούν στα απόβλητα, το νερό και την ενέργεια θα είναι εγκατεστημένα σε όλη την ανάπτυξη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου: «Είναι από άκρη σε άκρη μια έξυπνη πόλη», προσθέτοντας «μας αρέσει να την αποκαλούμε “Zip Code Paradise”».
Διαβάστε ακόμη