Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ζητούν νομοθεσία της ΕΕ που να επιτρέπει την επιβολή πρόσθετων τελών σε εταιρείες ένδυσης που χρησιμοποιούν στρατηγικές marketing γρήγορης μόδας (fast fashion). Αυτό έρχεται εν όψει μιας συνόδου κορυφής όπου οι υπουργοί περιβάλλοντος θα υιοθετήσουν τη θέση τους σχετικά με προτάσεις για τον περιορισμό των απορριμμάτων υφασμάτων και τροφίμων, σύμφωνα με το euronews.gr.

Η πρόταση υποστηρίζει ότι η ποσότητα των ρούχων που αγοράζουν οι άνθρωποι έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ τείνουν να τα φορούν για πολύ λιγότερο χρόνο. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια εξάντληση πόρων και περιβαλλοντική ρύπανση.
Οι χώρες πιστεύουν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για να γίνουν τα προϊόντα πιο ανθεκτικά και επισκευάσιμα δεν αρκούν, επειδή τα περισσότερα ρούχα δεν πετιούνται λόγω φθοράς. Αντίθετα, προτείνουν την επιβολή φόρων σε εταιρείες γρήγορης μόδας με βάση τον αριθμό των ρούχων που κυκλοφορούν και τη συχνότητα ενημέρωσης των συλλογών τους.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες χαιρετίζουν αυτή την πρόταση ως κομβικό σημείο στον αγώνα κατά των απορριμμάτων υφασμάτων. Πιστεύουν ότι αυτό θα κάνει τους παραγωγούς να αναλάβουν την ευθύνη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.
Η Γαλλία εργάζεται επίσης στη δική της εθνική νομοθεσία για τη ρυθμό των εταιρειών γρήγορης μόδας. Το νομοσχέδιο προτείνει τέλη έως και 10 ευρώ ανά είδος γρήγορης μόδας που θα πωληθεί έως το 2030, καθώς και απαγόρευση όλου του marketing τέτοιων προϊόντων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του για αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τα απορρίμματα υφασμάτων. Ενώ οι υπουργοί περιβάλλοντος ενδέχεται να καταλήξουν σε κοινό έδαφος αυτόν τον μήνα, η τελική απόφαση για τη νομοθεσία της ΕΕ δεν είναι πιθανό να ληφθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη