Οι εκπομπές της Νορβηγίας μειώθηκαν κατά 4,7% το 2023, καθώς περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν στους δρόμους και η παραγωγή από τα χυτήρια και τα εργοστάσια μετάλλων μειώθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκλυση αερίων που θερμαίνουν το κλίμα μειώνεται από το 2015 και ανέρχεται σε 46,6 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2023, έναντι 48,9 εκατομμυρίων τόνων ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας. Οι υψηλότερες εκπομπές που ανέφερε η χώρα από το 1990 ήταν το 2007, όταν η παραγωγή ανήλθε σε 56,5 εκατομμύρια τόνους.

Οι εκπομπές από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων συνέβαλαν περισσότερο στην πτώση, λόγω του υψηλού ποσοστού υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων στη Νορβηγία, καθώς και του αυξανόμενου ποσοστού βιοκαυσίμων στο μείγμα καυσίμων, δήλωσε η υπηρεσία. Από το σύνολο των προσωπικών αυτοκινήτων στους νορβηγικούς δρόμους πέρυσι, το 24% ήταν ηλεκτρικά.

Η χαμηλότερη παραγωγή από τους Νορβηγούς κατασκευαστές σιδήρου, χάλυβα, σιδηροκραμάτων και αλουμινίου, οδήγησε σε μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία και τα ορυχεία κατά 5,5%.

Διαβάστε ακόμη