Μια θανατηφόρα πανδημία αχινού που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα εξαπλώνεται ταχύτατα και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες στο Ισραήλ εντόπισαν το παθογόνο που ευθύνεται για τις μαζικές εκλείψεις και τώρα συνεργάζονται με ερευνητές σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό και πέρα από αυτόν για να εντοπίσουν την πορεία του, σύμφωνα με το Reuters.

Το προσβεβλημένο είδος αχινού διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών κοραλλιογενών υφάλων. Οι αχινοί αυτοί, που συχνά αναφέρονται ως οι «χορτοκοπτικές μηχανές» των υφάλων, βόσκουν τα φύκια, εμποδίζοντάς τα να πνίξουν τα κοράλλια και να εμποδίσουν το ηλιακό φως. Η ξαφνική εξαφάνισή τους λόγω της πανδημίας διαταράσσει αυτή τη ζωτικής σημασίας οικολογική ισορροπία, επιτρέποντας στην άλγη να ανθίσει και ενδεχομένως να πνίξει τα κοράλλια.

Η ασθένεια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στον Κόλπο της Άκαμπα πριν από ένα χρόνο. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα, φτάνοντας στην Αραβική Χερσόνησο και επηρεάζοντας ακόμη και πληθυσμούς τόσο μακριά όσο το νησί Ρεϋνιόν κοντά στη Μαδαγασκάρη. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παθογόνο κινείται ανατολικά προς το Κοραλλιογενές Τρίγωνο, μια βιοποικιλόμορφη περιοχή που περιλαμβάνει τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο αυτά τα ζωτικά οικοσυστήματα.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας του αχινού. Το παθογόνο δρα γρήγορα, προκαλώντας μαζική εξαφάνιση μέσα σε μόλις δύο ημέρες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της πλήρους έκτασης της ζημίας. Οι ερευνητές αγωνίζονται επίσης ενάντια στον χρόνο για να συλλέξουν δείγματα πριν εξαφανιστούν εντελώς τα στοιχεία των θανάτων.

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, οι επιστήμονες δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα. Μια πιθανή λύση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προστατευόμενου πληθυσμού, ή γόνου, υγιών αχινών από περιοχές που δεν έχουν πληγεί. Αυτοί οι αχινοί θα μπορούσαν να εκτραφούν και να επανεισαχθούν στις πληγείσες περιοχές μόλις υποχωρήσει η πανδημία, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτής της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης. Η ισραηλινή ομάδα συνεργάζεται στενά με επιστήμονες σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση του περιβαλλοντικού DNA και την ολοκληρωμένη κατανόηση της εξάπλωσης και των επιπτώσεων της πανδημίας. Συνεργαζόμενοι, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν στρατηγικές για τον μετριασμό των ζημιών και ενδεχομένως να βρουν τρόπους να σώσουν τους εναπομείναντες πληθυσμούς αχινών.

Διαβάστε ακόμη