Τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν το νησί και σχετίζονται με την ενέργεια, τη διαχείριση του νερού και ευρύτερα θέματα περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το θέμα του νερού είναι το πιο κρίσιμο από αυτά που αντιμετωπίζει η ανατολική Ελλάδα αλλά και η Κρήτη, συμπληρώνοντας ότι εντός αυτού του πλαισίου «πρέπει να έχουμε δράσεις και να κάνουμε κινήσεις πολύ γρήγορα, γιατί η κλιματική κρίση που έρχεται επηρεάζει αρνητικά το νερό, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της χώρας και χρειάζεται να αντιδράσουμε με ταχύτητα, αλλά και να βρούμε καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε σε μόνιμη βάση, την ανάγκη για επάρκεια και ποιότητα νερού».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ότι «πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πώς θα συνδυάσουμε φράγματα ή ενδεχομένως και αφαλάτωση» αλλά και αυτά να συνδυαστούν και με ενεργειακά έργα, συμπληρώνοντας ότι σημαντική παράμετρος είναι η αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, «για να μπορούμε να τη μετατρέψουμε όχι μόνο σε ενέργεια, αλλά και σε νερό».

Σε ό,τι αφορά τα πλωτά αιολικά πάρκα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτό που έχει προτεραιότητα σε αυτή την χρονική περίοδο, είναι στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα ανατολικά του Αθερινόλακκου Σητείας, για το οποίο δεν διατυπώθηκαν αντιδράσεις.

«Αυτό θα προτεραιοποιήσουμε» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας τη συζήτηση για το πλωτό αιολικό πάρκο στην Ελούντα για το μέλλον και πάντως μετά το 2030.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επίσκεψη και την ενημέρωση, λέγοντας για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2025, ενώ αναφορικά με την διαχείριση των υδάτων, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα για τη διαχείριση των υδάτων τόσο για την ύδρευση όσο και την άρδευση».

Επιπλέον, όπως είπε ο περιφερειάρχης, το υπουργείο επεξεργάζεται μια σειρά θεμάτων όπως να υπάρξει μια ενεργειακή κοινότητα για όλη την Κρήτη, κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός που υπάρχει σήμερα.

Στη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Νίκος Καλογερής και Νίκος Συριγωνάκης, αλλά και στελέχη του υπουργείου.

Διαβάστε ακόμη: