Ο Μάιος του 2024 σηματοδότησε τον 12ο συνεχόμενο μήνα κατά σειρά όπου η Γη γνώρισε θερμοκρασίες που έσπασαν ρεκόρ. Αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η τάση καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο ετοιμάζεται για ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον Μάιο ήταν 1,52 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, καθιστώντας τον τον πιο καυτό Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτός ο ακραίος καύσωνας έχει προκαλέσει θύματα και οικονομικές δυσκολίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, του Νέου Δελχί και της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο τρέχων ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να είναι 1,63 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται σημείο καμπής από τους πολιτικούς και τους επιστήμονες.
“Ζούμε σε πρωτοφανή εποχή”, δήλωσε ο διευθυντής της Copernicus, Carlo Buontempo. «Η ικανότητα που έχουμε τώρα να παρακολουθούμε το κλίμα μπορεί να καθοδηγήσει τις ενέργειές μας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις αυτό το καλοκαίρι. Η Καλιφόρνια και οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ αναμένουν τον πρώτο τους μεγάλο καύσωνα αυτή την εβδομάδα, με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Ευρώπη βρίσκεται επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πυρκαγιές, με περιοχές όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλική Riviera να αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους πυρκαγιάς.

Η Ινδία έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με καταστροφική ζέστη τον Μάιο, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν 100 θανάτους σχετιζόμενους με τη ζέστη να αναφέρονται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε επίσης το ρεκόρ του για τον πιο καυτό Μάιο και οι προβλέψεις προβλέπουν αύξηση των θερμοκρασιών και τον Ιούνιο.

Ενώ το έντονο φαινόμενο El Niño που συνέβαλε εν μέρει σε αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ υποχωρεί, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα καιρικό μοτίβο La Niña. Το La Niña φέρνει τις δικές του προκλήσεις, προκαλώντας ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές ενώ πυροδοτεί πλημμύρες και τυφώνες σε άλλες.

Διαβάστε ακόμη