Η Ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (UNEF), ένας κορυφαίος φορέας ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία, γιορτάσε εχθές την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καλώντας τους πολίτες, τους δημόσιους φορείς και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η UNEF σημείωσε τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά για την μείωση των εκπομπών CO2.

Φέτος, ο ΟΗΕ εστιάζει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, τα οποία απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύουν ότι η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η UNEF επισημαίνει τον ρόλο της ηλιακής ενέργειας στη μείωση των εκπομπών CO2. Το 2023, η ηλιακή ενέργεια απέτρεψε 17,3 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, και μέχρι στιγμής το 2024, μόνο οι χερσαία φωτοβολταϊκά πάρκα απέφυγαν τους 6,4 εκατομμύρια τόνους.

Η UNEF τονίζει ότι οι σωστά σχεδιασμένοι χερσαίοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί μπορούν ακόμη και να ωφελήσουν τη βιοποικιλότητα. Αυτά τα έργα μπορούν να δημιουργήσουν αναγεννημένες περιοχές με μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα για 30 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Η UNEF προειδοποιεί για καθυστερήσεις στην εφαρμογή λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνος καθυστέρησης μεταφράζεται σε αποφευκτές εκπομπές CO2. Επικρίνουν τους νέους φόρους και τα moratoria στην ηλιακή ενέργεια σε ορισμένες ισπανικές περιφέρειες, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα εμποδίζουν την πρόοδο και βλάπτουν τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον.

Εκτός από τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η UNEF διοργανώνει τη Γενική της Συνέλευση, όπου οι περισσότερες από 800 εταιρείες-μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες του φορέα. Η UNEF διοργανώνει επίσης τα πρώτα βραβεία “Creators of the Future” ( Δημιουργοί του Μέλλοντος), προς τιμήν ατόμων που διαμορφώνουν ένα βιώσιμο μέλλον. Οι νικητές περιλαμβάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, έναν πρώην υπουργό και δημάρχους που προωθούν πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη