Η ταχύτητα και η κλίμακα της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η φιλοδοξία του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ανέφεραν την Πέμπτη οι αναλυτές του νορβηγικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να σηματοδοτήσει το πρώτο ημερολογιακό έτος με μέση θερμοκρασία που θα ξεπεράσει προσωρινά τον 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – από 66% πέρυσι.

Ενώ ορισμένες περιοχές έχουν κάνει μια ανυποχώρητη προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω κινήτρων και κανονισμών, αυτό έχει σε πολλές περιπτώσεις αντισταθμιστεί από αυξημένα επίπεδα γεωπολιτικών συγκρούσεων και πολέμων, ανέφεραν οι αναλυτές της Equinor.

«Η παγκόσμια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγαλύτερες τις προκλήσεις για την επίτευξη της φιλοδοξίας του 1,5°C», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor, Eirik Waerness, σε δήλωσή του.

Ενώ τα μακροπρόθεσμα σήματα εξακολουθούν να δείχνουν σαφώς προς την κατεύθυνση της σημαντικής ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα, η ταχύτητα της προόδου προς το 2050 έχει γίνει πιο αβέβαιη, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: