Nέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), αναφέρει πως ο κόσμος κινδυνεύει να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει 80% πιθανότητα η παγκόσμια μέση θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2024 και 2028, σύμφωνα με το cnbc.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2015, όταν η πιθανότητα υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρούνταν απίθανη. Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ο στόχος που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, μια διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θα οδηγήσει σε συχνότερα και σοβαρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλο τον κόσμο, με καύσωνες που σπάνε ρεκόρ, ακραίες βροχοπτώσεις, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και λιώσιμο των πάγων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, δηλώνοντας ότι ο κόσμος «παίζει ρωσική ρουλέτα με τον πλανήτη μας» και ότι πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες.

Η μάχη για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα κριθεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Γκουτέρες. Ζήτησε πιο φιλόδοξη δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο του 2024.

Η έκθεση του WMO αποδίδει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην καύση ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση προβλέπει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ 2024 και 2028 θα είναι μεταξύ 1,1 και 1,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Υπάρχει 50% πιθανότητα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να υπερβούν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου για ολόκληρη την πενταετία. Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι τουλάχιστον ένα έτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιθανό να σπάσει το ρεκόρ του θερμότερου έτους όλων των εποχών.

Ο WMO τονίζει την ανάγκη δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να αποφευχθεί το σοβαρό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο κόσμος ξεπέρασε για λίγο τον 1,5 βαθμό Κελσίου μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι προσωρινές παραβιάσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ανέφικτοι. Ο WMO προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμη