Η Eurostat εκτιμά ότι το 2023 οι χώρες της ΕΕ θα επενδύσουν περίπου 67 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος. Οι υπηρεσίες αυτές περιλάμβαναν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά αποβλήτων, αγορές γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερο εξοπλισμό για την παραγωγή.

Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (60% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος) δαπανήθηκαν από επιχειρήσεις, τόσο από τους εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων και με την αποχέτευση) όσο και από εταιρείες εκτός των εξειδικευμένων παραγωγών, οι οποίες αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκύπτουν από την παραγωγική τους διαδικασία (π.χ. εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές τους στον αέρα). Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης και ο μη κερδοσκοπικός τομέας αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 40% των επενδύσεων.

Το μερίδιο των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο των επενδύσεων ήταν περίπου 1,8% το 2023. Πιο συγκεκριμένα, το 1,7% του συνόλου των επενδύσεων των επιχειρήσεων ήταν επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος και το 4,5% του συνόλου των επενδύσεων της γενικής κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο ποσό των επενδύσεων αφορούσε τις υπηρεσίες διαχείρισης λυμάτων και αποβλήτων. Το 2023, αντιπροσώπευαν το 41,6% και το 26,6% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αντίστοιχα. Η προστασία του αέρα αντιπροσώπευε το 10,4% των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η γενική περιβαλλοντική διοίκηση, η Ε&Α και η προστασία από την ακτινοβολία αντιπροσώπευαν το 8,4%. Η προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου αντιστοιχούσε στο 6,4%, η προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στο 5,6% και η μείωση του θορύβου στο υπόλοιπο 1,1%.

Διαβάστε ακόμη