Τις 37 έφτασαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Από αυτές, οι 34 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πυρκαγιές: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε ενδεχόμενο περιστατικό

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις προς τους πολίτες οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με:

-τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόμενες υπό όρους και προϋποθέσεις, ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο,

-τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας,

-την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

  • Να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr
  • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
  • Αν δουν καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά οι πολίτες θα πρέπει να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και δώσουν σαφείς πληροφορίες για: την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκονται, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Διαβάστε ακόμη