Ακολουθώντας τα χνάρια του fast fashion, έρχεται το fast deco, μια τάση για φθηνά, μαζικής παραγωγής έπιπλα και διακοσμητικά είδη σπιτιού που αντικαθίστανται γρήγορα από νέες τάσεις. Μια πρόσφατη έκθεση γαλλικών περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει επισημαίνει τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του fast deco. Όπως σημειώνεται στην έκθεση το οικολογικό πρόβλημα που δημιουργεί το fast dexo  είναι συγκρίσιμο με εκείνο της γρήγορης μόδας.

Ακριβώς όπως το fast fashion, το fast deco βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με μεγάλο όγκο προϊόντων χαμηλού κόστους και συχνές κυκλοφορίες νέων συλλογών. Αλυσίδες επίπλων όπως οι Zara Home, H&M και Shein εκμεταλλεύονται αυτό το μοντέλο, το οποίο ενισχύεται περαιτέρω από τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα βίντεο αποσυσκευασίας (unboxing). Η πανδημία COVID-19 τροφοδότησε αυτή την τάση, καθώς οι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι σπίτι επένδυσαν στον εξωραϊσμό τους. H γαλλική μελέτη δείχνει αύξηση 88% στα έπιπλα που διατέθηκαν στην αγορά μεταξύ 2017 και 2022, ενώ σχεδόν οι μισοί αγοραστές προϊόντων διακόσμησης σπιτιού ανανεώνουν το σαλόνι τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνo, σύμφωνα με το euronews.

Διπλασιάστηκαν τα απόβλητα επίπλων

Αυτή η έκρηξη στις αγορές οδήγησε σε μια κρίση αποβλήτων. Τα απόβλητα επίπλων στη Γαλλία διπλασιάστηκαν μεταξύ 2014 και 2020, με σχεδόν τα μισά να καταλήγουν σε αποτεφρωτήρες ή σε χώρους υγειονομικής ταφής επειδή είναι άχρηστα ή μη ανακυκλώσιμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την υπερπαραγωγή του κλάδου της διακόσμησης για αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση και ζητούν κανονισμούς για να περιορίσουν την υπερβολική κατανάλωση πόρων.

Ως εναλλακτική λύση στο fast deco, αυτοί οι οργανισμοί προωθούν μια κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης και επισκευής. Το RREUSE, ένα δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης, υπολογίζει ότι τα μέλη του έσωσαν περίπου 1 εκατομμύριο τόνους υλικών από τους χώρους υγειονομικής ταφής το 2022, επισημαίνοντας τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτής της προσέγγισης.

Διαβάστε ακόμη