Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ινδία αυξάνονται μετά το βίαιο καλοκαιρινό κύμα που αποκάλυψε την ελλιπή ετοιμότητα της χώρας κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών που διήρκεσαν εβδομάδες.

Το κρατίδιο Οντίσα κατέγραψε 99 θανάτους τις τελευταίες τρεις ημέρες έως τις 2 Ιουνίου, εκ των οποίων οι 20 έχουν επιβεβαιωθεί ως περιπτώσεις θερμοπληξίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Satyabrata Sahu, ειδικός επίτροπος ανακούφισης του ανατολικού κρατιδίου. Τα υπόλοιπα θύματα διερευνώνται, είπε.

Το έθνος έγινε μάρτυρας μέγιστων θερμοκρασιών που άγγιξαν τους 50,5C (123F) στο Ρατζαστάν τον περασμένο μήνα, λίγο πριν από το ιστορικό υψηλό των 51C για τη χώρα. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, συνέπεσαν με τη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στον κόσμο, η οποία κάλεσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ινδούς στις κάλπες.

Έχοντας υπόψη τους κινδύνους για τους ψηφοφόρους και το προσωπικό, η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας εξέδωσε τον Μάρτιο λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με τον τρόπο θερμομονωτικής προστασίας των εκλογικών τμημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της παρουσίας συσκευών ψύξης και νερού. Ωστόσο, η εφημερίδα Indian Express ανέφερε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 18 υπάλληλοι που στελέχωναν τα εκλογικά τμήματα κατά την τελευταία φάση των εκλογών πέθαναν από προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου σημειώθηκαν 46 θάνατοι και περισσότερα από 19.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια του πιο θερμού μήνα Μαΐου, ανέφερε ο ιστότοπος ThePrint, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας που είχε δει.
Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι έχει εκδώσει οδηγίες ετοιμότητας για τη ζέστη, αλλά δεν σχολίασε τους θανάτους.

Στο Δελχί, η καυτή ζέστη συνοδεύεται από αυξανόμενη πίεση στο νερό, καθώς τα χρόνια λιγοστά αποθέματα εξαντλούνται περαιτέρω. Η τοπική κυβέρνηση προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας για να απελευθερωθούν πρόσθετες προμήθειες από τα γειτονικά κρατίδια Χαριάνα, Ούταρ Πραντές και Χιμάχαλ Πραντές.

Διαβάστε ακόμη