«Ελαφριές» και λελογισμένες θα είναι για φέτος οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κτιρίων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας, διευκρίνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, με βασικό αντικείμενο την πορεία της υλοποίησης του σχεδιασμού για την αντιπυρική προστασία φέτος. Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας (κυρίως λόγω των εκτιμήσεων για τα υψηλά κόστη που προκαλεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων), ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι προχώρησε πρόσφατα σε τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να αποσαφηνίζεται ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται για τη θωράκιση των ακινήτων είναι «ενδεικτικές» και οι τεχνικοί σύμβουλοι των ιδιοκτητών (μηχανικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι) που θα συντάξουν τις Τεχνικές Εκθέσεις δεν υποχρεούνται να τις ακολουθήσουν.
Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η προσαρμογή των ιδιοκτητών στις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου μπορεί να γίνει τμηματικά. «Για φέτος αυτό που ζητάμε είναι κατά κύριο λόγο να κλαδευτούν τα δέντρα ώστε να μην αγγίζουν τα κλαδιά των πεύκων τα παντζούρια ή τις σκεπές των κατοικιών και να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη (π.χ. καυσόξυλα ή φιάλες αερίου) από τους εξωτερικούς χώρους των κατοικιών, δηλαδή το αυτονόητο», σημείωσε ο Υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας πάντως ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή της Τεχνικής Έκθεσης, με την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες. «Η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής έχει δημοσιονομικές συνέπειες και επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και τα νοικοκυριά, αλλά οι δυσκολίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε πρόληψη. Στόχος μας είναι να προστατευτούν τα κτίρια από τις πυρκαγιές ώστε να αξιοποιούνται όσο γίνεται καλύτερα οι πολύτιμοι πόροι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είναι πεπερασμένοι» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης που δεν έκρυψε την αγωνία του για το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι ο άνυδρος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών.
Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της Αρχής ότι τα ήδη ισχύοντα μέτρα είναι πλήρη και επαρκή για την προστασία του περιβάλλοντος και των ακινήτων.
Ενδεικτική της προσπάθειας της Πολιτείας να θωρακίσει τις «άμυνες» των πιο ευάλωτων περιοχών έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς το φετινό καλοκαίρι άλλωστε είναι και η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Το σχετικό Πρόγραμμα «τρέχει» με fast track διαδικασίες το Πράσινο Ταμείο και καλούνται να υλοποιήσουν 217 Δήμοι, με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ που διέθεσε το ΥΠΕΝ από τα έσοδα του Ταμείου Ρύπων για την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στη συνέχεια. Οι δήμοι έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιουνίου για να καταθέσουν πρόταση συμμετοχής (για τη λήψη χρηματοδότησης) που θα αξιολογηθεί ταχύτατα και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εντάξεις έως το τέλος του μήνα για να εκκινήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 18 αιτήσεις από Δήμους, εκτιμάται όμως ότι το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή της προθεσμίας
Να σημειωθεί τέλος ότι το βασικό εργαλείο του ΥΠΕΝ για την προστασία των δασών της χώρας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι τα προγράμματα AntiNero Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού άνω του μισού δις. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπουν –μεταξύ άλλων- την δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών, τα διάνοιξη και συντήρηση δασικών οδών καθώς και εργασίες καθαρισμού δασών και δασικών εκτάσεων σε επιλεγμένα σημεία. Στο πλαίσιο του AntiNeroI πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί 52.000 στρεμμάτων., έγιναν εργασίες για τη βελτίωση και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου 12.600 χλμ και αντιπυρικών ζωνών 2.000 χλμ. και εκπονήθηκαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας για 39 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα. Στο πλαίσιο του Anti NeroII έλαβαν χώρα καθαρισμοί 65.000 στρεμμάτων, βελτιώθηκε και συντηρήθηκε δασικό οδικό δίκτυο 20.000 χλμ., καθώς και αντιπυρικές ζώνες 1.000 χλμ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το AntiNeroIIIπου βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε καθαρισμούς δασών 71.058 στρεμμάτων, στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρεμμάτων και αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρεμμάτων.
«Ακόμα και με αυτό το μεγάλης έκτασης πρόγραμμα προστατεύουμε το 10% των δασών της χώρας», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι για τον καθαρισμό ενός στρέμματος δάσους απαιτούνται 200-400 ευρώ και τα δάση της χώρας μας καλύπτουν επιφάνεια 34 εκατ. στρεμμάτων.
Διαβάστε ακόμη