Τη δημιουργία ενός ισχυρού πράσινου δικτύου logistics, το οποίο θα φτάσει μέχρι τη Γερμανία στοχεύει να δημιουργήσει η Streem Global, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του αμερικανικού fund της HIG. Σήμερα, η εταιρεία με διευθύνοντα σύμβουλο τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, ακολουθεί πιστά τα βήματα της βιωσιμότητας στον τομέα των logistics, έχοντας ως κορωνίδα το Hull Logistics Center, το οποίο θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζεται στη θέση της παλιάς Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Στο νέο logistics center στον Ασπρόπυργο η Streem θα ακολουθήσει πολιτικές και τεχνολογία που ενσωματώνουν ένα σύνολο πρωτοβουλιών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, θα τοποθετήσει στις στέγες των αποθηκευτικών χώρων φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια .

Παράλληλα ετοιμάζεται να επεκταθεί σε υποδομές φωτοβολταϊκών ισχύος 25 MW στο mega logistic park. H επένδυση, ειδικότερα, αφορά ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 25 MW μέσα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας με σκοπό, αφού καλύψει τις ανάγκες του ομίλου που ανέρχονται στα 9 MW, να δίνει την ευκαιρία για «πράσινο ρεύμα» και στους πελάτες του logistics hub. Μάλιστα ήδη έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις για κατοχύρωση αδειών με βάση τα υφιστάμενα καθεστώτα net metering. Υπενθυμίζεται ότι το hub αφορά μια επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων και όχι μόνο, συνολικής επιφάνειας 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ακόμη, στόχος της είναι δημιουργήσει logistics που «αναπνέουν», που  χρησιμοποιούν δηλαδή φυσικό φως και αερισμό, για να μειωθεί η εξάρτηση από τα τεχνητά συστήματα. Με τα φώτα LED και τα υλικά που μεγιστοποιούν το φυσικό φωτισμό και τον εξαερισμό, η κατανάλωση φτάνει σε νέα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ενσωματώνει  έξυπνα συστήματα που θα της επιτρέπει να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας και νερού.

Η αποκατάσταση της τοπικής χλωρίδας μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου φύτευσης είναι ακόμη ένας τρόπος μέσω του οποίου η Streem Global προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα τους σε περιοχές που διαφορετικά θα ήταν έντονα μολυσμένες. Η εταιρεία εκτός από το Hull Logistics Center σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της έχει ως βασική προτεραιότητα της ανακύκλωση. Κατά τη διάρκεια μιας νέας κατασκευής, συγκεκριμένα ανακυκλώνει τα απόβλητα. Δίνει επίσης προτεραιότητα σε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν και έχουν χαμηλές εκπομπές σε χημικές ουσίες που περιέχουν άνθρακα και υδρογόνο. Τέλος, η Streem Global επιδιώκει να εξασφαλίσει τη πιστοποίηση LEED στις σύγχρονες αποθήκες logistics που χρησιμοποιεί.

Η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει επίσης το σιδηρόδρομο, καθώς θεωρεί ότι είναι μέσο που βοηθά  στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ήδη, η σύγχρονη εγκατάσταση logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. που απέκτησε η Streem διαθέτει σιδηροδρομική υποδομή που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων προς την κεντρική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό όπως υποστήριξε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μπήτρος: «Πειραζόμαστε λίγο και με το υδρογόνο. Κάνουμε προσπάθειες να φέρουμε  δύο φορτηγά που θα λειτουργούν με υδρογόνο.  Τα ηλεκτρικά φορτηγά δυστυχώς είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς αυτή τη στιγμή κάνουν συνολικά το πολύ 300 χλμ. και μετά χρειάζονται φόρτιση οπότε υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες».

Διαβάστε ακόμη