Σε 189 ανέρχονται αυτή την περίοδο οι ενεργές αιτήσεις για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» το οποίο αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Η διάρκεια εφαρμογής του είναι μέχρι το 2025, με δυνατότητα παράτασης, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής ανέρχεται σε 620.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα είναι ήδη στον αέρα και δέχεται αιτήσεις από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως είναι για παράδειγμα τα υπουργεία ή οι δήμοι. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε ο Μηνάς Ιατρίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) τα κτίρια που είναι προς αναβάθμιση ανέρχονται σε 403, με 96 φορείς να δίνουν το «παρών», ενώ έχουν υπογραφεί 83 Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 69%, ενώ 243 εκατ. είναι οι κιλοβατώρες που εξοικονομούνται.

Στο πρώτο στάδιο οι εγκριθείσες αιτήσεις ανέρχονται σε 147 με 278 κτίρια, 29 αιτήσεις είναι υπό έλεγχο, ενώ 13 αναμένουν απάντηση. Την ίδια ώρα, 106 είναι οι Δήμοι (234 κτίρια) που έχουν υποβάλλει αίτηση, 31 υπουργεία (54 κτίρια) και 52 λοιποί φορείς (115 κτίρια). Με βάση τα στοιχεία, τα περισσότερα κτίρια (38%) έχουν ενεργειακή ενεργειακή κλάση Δ, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση σε κατηγορία τουλάχιστον Β.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, με παρεμβάσεις περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με τη χρήση του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα όπως για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (2008) και φωτισμό, διασφαλίζοντας τα βέλτιστα επίπεδα υγιεινής, ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου και θερμικής άνεσης. Η διάρκεια εφαρμογής του είναι η περίοδος 2022-2025, με δυνατότητα παράτασης.

Οι στόχοι του «ΗΛΕΚΤΡΑ» αφορούν την προώθηση του υποδειγματικού ρόλου του Δημοσίου στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία κτιρίων του και τη συμβολή στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, αναμένεται η ικανοποίηση του εθνικού στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης ποσοστού 3% της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, και η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων οικονομικού μεγέθους και σημαντικού αντίκτυπου στην ενεργειακή απόδοση στον Δημόσιο Τομέα.

Τα εντασσόμενα κτίρια στο Πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β» κατά ΚΕΝΑΚ, παράλληλα να επιτυγχάνεται κατ΄ ελάχιστον, 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και 30% μείωση των εκπομπών CO2.

Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιείται μέσω Επενδυτικών Δανείων που χορηγούνται από το ΤΠΔ και με επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπολειπόμενο τμήμα της χρηματοδότησης μπορεί να προέρχεται από ιδίους πόρους των Δικαιούχων Φορέων ή και από πόρους εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) ή τρίτους μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Επιλέξιμες προς επιδότηση είναι επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια που πληρούν αυστηρά το σύνολο των εξής προϋποθέσεων:

  1. Είναι νομίμως υφιστάμενα και λειτουργούν με την αντίστοιχη, πολεοδομικά, χρήση τους.
  2. Ανήκουν στην ιδιοκτησία (κάθε μορφή ιδιοκτησίας) του υποψήφιου δικαιούχου.
  3. Κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ’ έως και Η’ Γ. Δ΄, Ε΄, Ζ. Η΄ του ΚΕΝΑΚ.
  4. Είναι κτίρια που δεν έχουν υποστεί ριζική ανακαίνιση.
  5. Διαθέτουν «Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχους».
  6. Η επιδότηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης αφορά σε επεμβάσεις σε ολόκληρα κτίρια και όχι σε κτιριακές μονάδες – τμήματα αυτών (εξαιρουμένων των μη θερμαινόμενων χώρων αυτών).
  7. Οι επεμβάσεις πρέπει να αφορούν σε κτίρια με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 450 m², ανά αίτηση στο Πρόγραμμα.
  8. Κάθε Αίτηση Ένταξης περιλαμβάνει ένα, ή περισσότερα κτίρια.
  9. Ως ελάχιστος επιλέξιμος Προϋπολογισμός κάθε υποβαλλόμενης Αίτησης Ένταξης ορίζεται το ποσό των 100.000,00 ευρώ (€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
  10. Το σύνολο των αιτήσεων κάθε φορέα, αθροιστικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού, ανά κατηγορία χρήσεων,
  11. Ως άνω όριο χρηματοδότησης για την επιλεξιμότητα των προτεινόμενων επεμβάσεων ορίζεται το ποσό του 1,80 (€/kWh) ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος) όπως αυτή προκύπτει από τον Ενεργειακό Έλεγχο.
  12. Το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 50% του ποσού της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης. Σε περίπτωση που με τις επεμβάσεις, το κτίριο χαρακτηρίζεται ότι υπόκειται σε καθεστώς ριζικής ανακαίνισης ή επιτευχθεί ενεργειακή κατηγορία τότε το ποσοστό επιδότησης αυξάνεται κατά 10% (εφόσον επιτευχθεί συνδυαστικά ενεργειακή κατηγορία Β’ και το κτίριο χαρακτηρίζεται ότι υπόκειται σε καθεστώς ριζικής ανακαίνισης, τότε το ποσοστό επιδότησης αυξάνεται κατά 20% (συνολικά 70%). Στα κτίρια του καταλόγου κτιρίων του άρθρου 7 του ν. 4342/2015, εφόσον συνδυαστικά επιτευχθεί ενεργειακή κατηγορία και χαρακτηρίζονται ότι υπόκεινται σε καθεστώς ριζικής ανακαίνισης, τότε το ποσοστό επιδότησης αυξάνεται κατά 35% (συνολικά 85%). Στα ανωτέρω ποσοστά προστίθεται ένα επιπλέον 10% στην επιδότηση εάν επιλεγεί η Σ.Ε.Α.

Διαβάστε ακόμη