Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα οδηγία για την προώθηση της επισκευής χαλασμένων ή ελαττωματικών αγαθών, γνωστή και ως οδηγία για το δικαίωμα επισκευής (ή R2R). Η νομοθεσία αυτή θα διευκολύνει τους καταναλωτές να ζητούν επισκευή αντί για αντικατάσταση και οι υπηρεσίες επισκευής θα γίνουν πιο προσιτές, διαφανείς και ελκυστικές. Η έκδοση της οδηγίας είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης νομοθετικών αποφάσεων.

«Η οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα κατοχυρώνει ένα νέο δικαίωμα για τους καταναλωτές: το δικαίωμα επισκευής ελαττωματικών προϊόντων με ευκολότερο, φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο. Παρέχει επίσης στους κατασκευαστές το κίνητρο να κατασκευάζουν προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και μπορούν να επισκευάζονται, να επαναχρησιμοποιούνται και να ανακυκλώνονται. Και τέλος, καθιστά την επισκευή μια πιο ελκυστική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας με βάση την Ευρώπη. Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες κερδίζουν, το ίδιο και το περιβάλλον», δήλωσε η Alexia Bertrand, Βελγίδα υφυπουργός Προϋπολογισμού και Προστασίας των Καταναλωτών.

Η οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα δημιουργεί ένα σύνολο εργαλείων και κινήτρων για να καταστήσει την επισκευή πιο ελκυστική για τους καταναλωτές. Αυτά περιλαμβάνουν την υποχρέωση των κατασκευαστών να επισκευάζουν τα προϊόντα που είναι τεχνικά επισκευάσιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ- τη διαθεσιμότητα ενός εθελοντικού εντύπου επισκευής με σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επισκευής (προθεσμίες, τιμές κ.λπ.)- μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να βρίσκουν υπηρεσίες επισκευής και την επέκταση της νόμιμης εγγύησης κατά 12 μήνες, εάν οι καταναλωτές επιλέξουν την επισκευή αντί της αντικατάστασης.

Ο κατάλογος των επισκευάσιμων προϊόντων μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον: όποτε η Επιτροπή εισάγει νέες απαιτήσεις επισκευασιμότητας για ορισμένα προϊόντα, αυτές θα προστίθενται στην οδηγία R2R.

Μετά τη σημερινή έγκριση του Συμβουλίου, η νομοθετική πράξη έχει εκδοθεί. Αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες από την έναρξη ισχύος για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Η παρούσα πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 22 Μαρτίου 2023 και αποτελεί μέρος του νέου θεματολογίου για τους καταναλωτές και του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Συμπληρώνει άλλη πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης, όπως ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων (που θα προωθήσει την παραγωγή επισκευάσιμων προϊόντων) και η οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση (που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς στο σημείο πώλησης).

Διαβάστε ακόμη