Η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας προστίθεται στην ήδη ταχύτερη αύξηση της κατανάλωσης σε οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η χώρα ανέφερε μέγιστη ζήτηση 246 γιγαβάτ στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η κρατική Grid Controller Of India Ltd. Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό των 243,3 γιγαβάτ που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κάποιες ελλείψεις ισχύος έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα κατά τις βραδινές περιόδους – όταν η φωτοβολταϊκή παραγωγή δεν είναι διαθέσιμη – αν και η ημερήσια ζήτηση έχει μέχρι στιγμής καλυφθεί, σύμφωνα με τον διαχειριστή.

Κατανάλωση ενέργειας στην Ινδία

Τα ρεκόρ αιχμής της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κάθε οικονομικό έτος καθώς οι ανάγκες της Ινδίας σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται κατακόρυφα.

Αντιμέτωπη με την επιτάχυνση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η οικονομία επεκτείνεται και προσθέτει περισσότερες ενεργοβόρες βιομηχανίες, η κυβέρνηση της Ινδίας διέταξε ένα νέο κύμα δυναμικότητας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Πρόκειται για μια απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για τον περιορισμό των εκπομπών στον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο.

Οι πωλήσεις ενεργοβόρων συσκευών, όπως τα κλιματιστικά, κατά τη διάρκεια μιας καυτής περιόδου καύσωνα έχουν αυξήσει την πίεση στο ενεργειακό σύστημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο Δελχί την Τετάρτη έστειλαν την αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Η ασυνήθιστη ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί σε πολλές περιοχές και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμη