Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία έστειλε την Τετάρτη πυρακτωμένη λάβα να εκτοξευθεί πάνω από 50 μέτρα στον αέρα, την πέμπτη έκρηξή του από τον Δεκέμβριο και την ισχυρότερη από τότε που το ηφαιστειακό σύστημα άρχισε να λειτουργεί πριν από τρία χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, καθώς μελέτες έδειξαν ότι το μάγμα συσσωρεύεται στο υπέδαφος. Η έκρηξη ξεκίνησε λίγο μετά το τέλος μιας έκρηξης διάρκειας οκτώ εβδομάδων που σημειώθηκε μεταξύ Hagafell και Stora-Skogfell στην ίδια χερσόνησο Reykjanes.

Τα σιντριβάνια λάβας έφτασαν σε ύψος τα 50 μέτρα και το μήκος της ρωγμής ήταν περίπου 3,4 χιλιόμετρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας.

Οι πτήσεις συνεχίστηκαν κανονικά στο αεροδρόμιο Κέφλαβικ του Ρέικιαβικ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου.

Το πύρινο θέαμα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις είναι πιθανές στο Ρέικιανς για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες.

Η έκρηξη της Τετάρτης ήταν η όγδοη έκρηξη από το 2021 στη χερσόνησο, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι, αφού γεωλογικά συστήματα που είχαν παραμείνει αδρανή για 800 χρόνια ενεργοποιήθηκαν ξανά.

Μια τέτοια ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει διακόψει την τηλεθέρμανση, έχει κλείσει βασικούς δρόμους και έχει ισοπεδώσει αρκετά σπίτια στην ψαροχώρια Γκρίνταβικ, στην οποία έχουν επιστρέψει μόνο λίγοι κάτοικοι μετά την εκκένωση στα τέλη του 2023.

Για να αποφευχθούν ζημιές, έχουν κατασκευαστεί τεχνητά φράγματα για να κατευθύνουν τη λάβα μακριά από τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi, των λουτρών Blue Lagoon και του Grindavik.

Η ρωγμή είχε επεκταθεί σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τις άμυνες του Γκρίνταβικ, ανέφερε το γραφείο Μετεωρολογίας.

Η πολιτική άμυνα της Ισλανδίας τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό, ανακοίνωσε η αστυνομία και οι αρχές διέταξαν εκ νέου την εκκένωση του Γκρίνταβικ.

Διαβάστε ακόμη