Πέντε συμβάσεις, συνολικού ύψους 52,10 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), υπεγράφησαν, σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Εντεταλμένου Συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο και από τους αναδόχους των έργων και αφορούν στην αναδάσωση περιοχών, συνολικής έκτασης άνω των 58.000 στρεμμάτων.
Το «παρών» στην ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, η Project Manager του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Γιούλη Βουρνά, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται πως το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης αφορά στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων, με τη χρήση αυτόχθονων ειδών, σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Εύβοιας, περιλαμβάνοντας εργασίες τεχνητής αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές, υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι η Διενεργούσα Αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος ως Αναθέτουσα Αρχή, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και δημοπράτησε τα έργα που υλοποιούνται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
Αναλυτικά οι πέντε συμβάσεις:
1. Τμήμα 1: «Εκτάσεις προς αναδάσωση αρμοδιότητας των Δασαρχείων Αιγάλεω, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Μεγάρων και Πειραιά», με ανάδοχο την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Τ & Τ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. (ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ)»
2. Τμήμα 2: «Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πεντέλης», με ανάδοχο την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Τ & Τ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. (ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ)»
3. Τμήμα 3: «Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πάρνηθας», με ανάδοχο την «ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
4. Τμήμα 4: «Έκταση προς αναδάσωση αρμοδιότητας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης», με ανάδοχο την «ΟΡΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
5. Μαύρη Πεύκη: «Εργασίες αναδάσωσης με μαύρη πεύκη σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείου Λίμνης, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης», με ανάδοχο τον «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ»
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η υπογραφή πέντε συμβάσεων, συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, είναι ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, που λαμβάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας. Η συνεργασία δασικών υπηρεσιών, ΤΑΙΠΕΔ και αναδόχων, είναι καταλυτική για την επίτευξη αυτού του στόχου, που αφορά στην αναδάσωση περιοχών συνολικής έκτασης άνω των 58.000 στρεμμάτων. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πεντέλη -ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, πάνω από τους καταρράκτες, πάνω από την Μονή Παντοκράτορος (Νταού) Πεντέλης, στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, στον Μαραθώνα πλησίον της λίμνης, στους δήμους Φυλής και Αχαρνών, στην Πάρνηθα πέριξ του Σανατορίου, πέριξ του δάσους γιγάντων και του Καζίνου, στον Ωρωπό, στον Διόνυσο, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα, στους δήμους Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Γλυφάδας και Λαυρεωτικής. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία (Δήμοι Θέρμη και Ωραιοκάστρου) και στην Β. Εύβοια (Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας). Παράλληλα, συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση, τις πρωτοβουλίες, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλα έργα πρόληψης (AntiNero), απέναντι στις πυρκαγιές. Επιπλέον, υλοποιούμε μία εμβληματική μεταρρύθμιση για την ενεργό διαχείριση των δασών μας, η οποία αφορά στην απομάκρυνση τεράστιων ποσοτήτων εύφλεκτης, υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι στην επελαύνουσα, κλιματική κρίση, αναπτύσσοντας στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε: «Σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, υπογράφονται πέντε κρίσιμες συμβάσεις για την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Εύβοια, ύψους 52 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που υλοποιείται οργανωμένα στη χώρα μας. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με ευθύνη απέναντι στον κρίσιμο ρόλο που της ανέθεσε η Πολιτεία, ολοκλήρωσε με ταχύτητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα όλες τις διαδικασίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την αναγέννηση χιλιάδων υποβαθμισμένων πυρόπληκτων εκτάσεων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με τα έμπειρα στελέχη και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, θα συνεχίσει να συνδράμει την Πολιτεία στην εθνική προσπάθεια για τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου».
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, τόνισε: «Με την υπογραφή σήμερα των σχετικών συμβάσεων με τους Αναδόχους κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την αποκατάσταση κρίσιμων, δασικών συστημάτων, έκτασης άνω των 58.000 στρεμμάτων, σε περιοχές ευθύνης 8 Δασαρχείων των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, με το συνολικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το RRF διαθέτουμε ποσό έως και μισού δισ. ευρώ για το 2022-2025, θέτοντας σε προτεραιότητα την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών μας. Με την πρόσφατη μεταρρύθμιση θέσαμε σε εφαρμογή νέο σύστημα προστασίας, με διαχειριστικές μελέτες παντού και οργάνωση απόληψης βιομάζας με συνεργασία ΔΑΣΕ, ιδιωτικού τομέα και ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων. Δυστυχώς, φωτιές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ουδείς μπορεί να τις καταργήσει. Η πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, όμως, επιβάλλει αποκαταστάσεις και προετοιμασία, ώστε τα δάση να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά».
Διαβάστε ακόμη