Η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι ανησυχίες για την ασφάλεια των ραδιενεργών αποβλήτων που αποθηκεύονται σε μια διαρρέουσα υπόγεια εγκατάσταση κοντά στο Wolfsburg. Το ορυχείο Asse II, το οποίο περιέχει περίπου 126.000 βαρέλια ραδιενεργών υλικών, έχει μαστιγωθεί από διαρροές νερού εδώ και χρόνια. Αυτές οι διαρροές εγείρουν το ενδεχόμενο ραδιενεργής μόλυνσης των υπόγειων υδάτων στην γύρω περιοχή, σύμφωνα στο Bloomberg.

Ο διαχειριστής της εγκατάστασης αναγνωρίζει ότι το θαλασσινό νερό τώρα διαρρέει πιο βαθιά στο έδαφος, πιο κοντά στο σημείο όπου αποθηκεύονται τα ραδιενεργά απόβλητα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται παρά τις προηγούμενες προσπάθειες για αυστηρότερο έλεγχο και άντληση του διαρρέοντος νερού. Η τελευταία διαρροή είναι ανησυχητική επειδή φτάνει σε βάθη επικίνδυνα κοντά στους θαλάμους αποθήκευσης που περιέχουν τα ραδιενεργά βαρέλια.

Αυτή η κατάσταση έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία, ένα έθνος που πρόσφατα απενεργοποίησε τους τελευταίους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. Οι αξιωματούχοι περιβάλλοντος τόνισαν την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης των αποβλήτων από το χώρο Asse II. Ωστόσο, η διαδικασία ανάκτησης πυρηνικών αποβλήτων από μια τέτοια εγκατάσταση δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά και υπάρχουν σημαντικά τεχνικά και λογιστικά εμπόδια. Οι επιστημονικές μέθοδοι για την ασφαλή ανάκτηση βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και δεν αναμένεται να ξεκινήσει το έργο πριν από το 2033. Το εκτιμώμενο κόστος είναι τουλάχιστον 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι ακτιβιστές εκφράζουν απογοήτευση για τον αργό ρυθμό προόδου. Κατέθεσαν αγωγή που ζητά το οριστικό κλείσιμο του χώρου Asse II και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί δημόσια συνάντηση, όπου ο διαχειριστής και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα λογοδοτήσουν για την κατάσταση και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις σχετικά με το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση των αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ρούσης (SMPnet): Στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024

Βιομηχανικά μέταλλα: Δεν φταίει μόνο η ενεργειακή μετάβαση για το ράλι

Energean: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο