Εν όψει της φετινής συνόδου κορυφής COP29 για το κλίμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ζητά σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια προς τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, επισημαίνει μια κρίσιμη πρόκληση: παρά την αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια συνολικά, το μερίδιο που φτάνει στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει σταθεροποιηθεί στο 15% περίπου από το 2015. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Μπιρόλ το θεωρεί ως κύριο εμπόδιο στο δρόμο προς την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος είναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Οι ανεπτυγμένες χώρες υποστηρίζουν ότι όλα τα κράτη με υψηλές εκπομπές, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, θα πρέπει να συμβάλουν οικονομικά. Ωστόσο, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, πιστεύουν ότι οι ιστορικοί ρυπαντές που προκάλεσαν τις περισσότερες ζημιές είναι οι κύριοι υπεύθυνοι.
Ενώ διαπραγματεύεται ένας νέος ετήσιος στόχος χρηματοδότησης του κλίματος (NCQG), ο οποίος αποσκοπεί σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο πρέπει να συνεισφέρει κάθε χώρα. Ο Μπιρόλ αποφεύγει να δηλώσει συγκεκριμένο ποσό για το NCQG, αλλά υποδηλώνει ότι οι ιστορικοί ρυπαντές πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους.
Αυτές οι συζητήσεις αποτελούν μέρος μιας σειράς διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου που οδηγούν στην COP29. Η διαφάνεια στην παρακολούθηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη σύνοδο COP28 αποτελεί μια άλλη κρίσιμη πτυχή. Ο Μπιρόλ τονίζει την ανάγκη για σαφείς μηχανισμούς παρακολούθησης, ειδικά για τις υποσχέσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Ο IEA συνεργάζεται με την UNFCCC, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που διοργανώνει τις συναντήσεις COP, για να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης της προόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η επικείμενη δημοσίευση της έκθεσης του IEA για τις παγκόσμιες επενδύσεις σε ενέργεια στις 6 Ιουνίου αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις συζητήσεις. Η έκθεση αυτή θα περιγράφει αναλυτικά τις δαπάνες κάθε χώρας σε ορυκτά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ 2023 και 2024. Επιπλέον, προγραμματίζονται συνομιλίες υψηλού επιπέδου για το κλίμα στις 24 Ιουνίου στο Λονδίνο.
Διαβάστε ακόμη