Μια νέα έκθεση του BloombergNEF (BNEF) προειδοποιεί ότι απαιτείται σημαντική οικονομική επιτάχυνση για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών (Net Zero) έως το 2050. Υπολογίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον 34 τρισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Αυτή η αύξηση κατά 19% αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών πολιτικής και των αυξημένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς.
Η έκθεση διερευνά δύο πιθανές οδούς. Η πρώτη, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στις οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες (σενάριο οικονομικής μετάβασης – ETS), οδηγεί σε προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Αν και είναι ελαφρώς καλύτερο από τις τρέχουσες δεσμεύσεις, υπολείπεται του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μια πιο επιθετική προσέγγιση, το σενάριο Net Zero Scenario (NZS), απαιτεί ισχυρότερη κυβερνητική δέσμευση για τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών. Ακόμη και με αυτή την αυξημένη προσπάθεια, ο κόσμος μπορεί να εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,75 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.
Το BNEF εντοπίζει βασικούς τομείς για σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου:
- Ηλεκτρικά οχήματα (EVs): Θα ήταν απαραίτητη η πλήρης μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2034.
- Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS): 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για τη δέσμευση των εκπομπών από βιομηχανίες και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
- Υποδομές ηλεκτρικού δικτύου: Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στη δεκαετία του 2040, σε αντιστοιχία με τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Παρά το υψηλό αρχικό κόστος, το BNEF τονίζει ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι πιο ακριβή μακροπρόθεσμα λόγω των πιθανών κλιματικών ζημιών. Ωστόσο, οι υπολογισμοί τους δεν περιλαμβάνουν τα λειτουργικά έξοδα.
Η έκθεση διαπιστώνει μια σαφή παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν δυνητικά πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ακόμη και χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές για το μηδενικό καθαρό κόστος.
Το BNEF παρέχει επίσης λεπτομερείς αναλύσεις για τις μεγάλες οικονομίες, προκειμένου να τις βοηθήσει να αναπτύξουν στρατηγικές για την επίτευξη των κλιματικών τους στόχων. Η έκθεση υπογραμμίζει τον άνισο ρυθμό της μετάβασης, με ορισμένες τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να είναι πολλά υποσχόμενες, ενώ άλλες, όπως το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια, να απαιτούν σημαντική ώθηση.
Διαβάστε ακόμη