Οι χαλαζοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και δαπανηρές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο παρελθόν, το χαλάζι θεωρούνταν μικρή απειλή σε σύγκριση με άλλες φυσικές καταστροφές. Πλέον, ο χαλάζι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αυτοκίνητα, σπίτια και ακόμη και σε φωτοβολταϊκά. Το αυξανόμενο κόστος των ζημιών από χαλάζι αναγκάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες να επαναξιολογήσουν τα μοντέλα κινδύνου τους και να αυξήσουν τις τιμές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένας πιθανός λόγος για την επιδείνωση των χαλαζοπτώσεων είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισχυρές καταιγίδες. Επιπλέον, οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν το λιώσιμο των μικρότερων χαλαζιών, αφήνοντας πίσω μόνο τα μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά.

Το οικονομικό κόστος των χαλαζοπτώσεων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Στη δεκαετία του 1980 προς τη δεκαετία του 1989, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν μόνο οκτώ σοβαρές καταιγίδες που προκάλεσαν ζημιές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο (μετά τον πληθωρισμό). Από το 2019, έχουν σημειωθεί 67 τέτοιες καταιγίδες.

Το χαλάζι αποτελεί το μεγαλύτερο στοιχείο των ζημιών από ισχυρές καταιγίδες, σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re. Το 2023, οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημιές 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Το αυξανόμενο κόστος των ζημιών από χαλάζι αναγκάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές. Οι αντασφαλιστές αλλάζουν τους όρους με τους οποίους συνεργάζονται με τους άμεσους ασφαλιστές, αναγκάζοντας τους τελευταίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου για μικρά και μεσαία συμβάντα. Αυτό τελικά θα επηρεάσει τους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μετριαστούν οι ζημιές που προκαλούνται από τις χαλαζοπτώσεις. Μια επιλογή είναι η χρήση πιο αυστηρών οικοδομικών κωδικών. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα πιο ανθεκτικά κεραμίδια στέγης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην προστασία των σπιτιών από ζημιές λόγω χαλάζι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο μία περιοχή στις ΗΠΑ έχει επιβάλει τη χρήση τους.

Μια άλλη επιλογή είναι η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών υλικών σε αντικείμενα όπως τα φωτοβολταϊκά. Η FM Global, μια βιομηχανική ασφαλιστική εταιρεία, δοκιμάζει επί του παρόντος όλες τις μάρκες φωτοβολταϊκών της αγοράς για να δει πόσο καλά αντέχουν στις ζημιές από χαλάζι.

Μέχρι να αναπτυχθούν καλύτερα υλικά, οι καταναλωτές πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προστατευθούν από ζημιές από χαλάζι. Αυτό περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που πρέπει να ασφαλίσουν τα σπίτια τους και τους ταξιδιώτες που νοικιάζουν αυτοκίνητα σε περιοχές επιρρεπείς σε χαλαζοπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη