Η παράνομη διακίνηση πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών παραμένει πολύ περιορισμένη, με μόνο μια χούφτα περιπτώσεις να καταγράφονται το 2023, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξαν τα ετήσια στοιχεία από τη βάση δεδομένων περιστατικών και παράνομης διακίνησης (ITDB) του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, σύμφωνα με το Reuters.

Η ITDB δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την παράνομη διακίνηση πυρηνικού υλικού, όπως ουράνιο και πλουτώνιο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ατομικές βόμβες, και ραδιενεργού υλικού, όπως ισότοπα που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομειακό εξοπλισμό. Επί του παρόντος συμμετέχουν σε αυτό 145 χώρες.

Μόνο έξι περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν ή είναι πιθανό να συνδέονται με «διακίνηση ή κακόβουλη χρήση», γνωστά ως ομάδα Ι, καταγράφηκαν πέρυσι, μια μικρή αύξηση από το 2022 αλλά λιγότερα από το 2021, σύμφωνα με το ετήσιο ενημερωτικό δελτίο της ITDB, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Το 2023 καταγράφηκαν 168 περιστατικά από 31 κράτη, σύμφωνα με τους ιστορικούς μέσους όρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ITDB καλύπτει πλέον τρεις τύπους περιστατικών όπου πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό διέφυγε από τον ρυθμιστικό έλεγχο, με την ομάδα Ι να είναι η πιο σοβαρή. Τα περιστατικά στα οποία η παράνομη διακίνηση ή η κακόβουλη χρήση είναι απίθανα ή μπορούν να αποκλειστούν είναι γνωστά ως Ομάδα ΙΙΙ, ενώ εκείνα στα οποία οποιαδήποτε σχέση είναι ασαφής εντάσσονται στην Ομάδα ΙΙ.

Περιλαμβάνει πλέον και μολυσμένα υλικά όπως παλιοσίδερα και απάτες που αφορούν ισχυρισμούς ότι το υλικό είναι πυρηνικό ή ραδιενεργό.

Δέκα περιστατικά εμπίπτουν στην ομάδα ΙΙ, λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού του 2022. Τα περιστατικά της ομάδας ΙΙΙ αυξήθηκαν κατά το ένα τέταρτο περίπου σε 152. Τα περιστατικά της ομάδας ΙΙΙ αφορούν συνήθως «μη εξουσιοδοτημένη διάθεση, μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά ή ανακάλυψη ραδιενεργού υλικού», δήλωσε ο ΙΑΕΑ.

Ο αριθμός των περιπτώσεων όπου ραδιενεργά υλικά, συνήθως μέταλλα, διατέθηκαν με μη εγκεκριμένο τρόπο και εντοπίστηκαν κατά την ανακύκλωση αυξήθηκε. Εάν δεν εντοπιστεί τότε, μπορεί να μολύνει άλλα υλικά όταν λιώσει. Υπήρχαν επίσης περισσότερες περιπτώσεις βιομηχανικών προϊόντων που μολύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Από το 1993, λιγότερο από το 2% των περιστατικών της ομάδας Ι έχουν χαρακτηριστεί ως «κακόβουλη χρήση». Σχεδόν το 86% των περιστατικών της ομάδας Ι έχουν καταχωριστεί ως παράνομη διακίνηση, με κίνητρο το κέρδος. Τα υπόλοιπα ήταν απάτες και απάτες.

«Τα περισσότερα περιστατικά παράνομης διακίνησης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “ερασιτεχνικά” ή καιροσκοπικής φύσης», δήλωσε ο ΙΑΕΑ. Υπήρξαν καλύτερα οργανωμένες περιπτώσεις στις οποίες συμμετείχαν έμπειροι δράστες, αλλά «τέτοιες περιπτώσεις ήταν σχετικά σπάνιες και δεν έχει συμβεί καμία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία».

Η κλοπή είναι μια συνηθισμένη αιτία, ιδίως κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Διαβάστε ακόμη