Μεγάλο τμήμα των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό φαινόμενο λεύκανσης λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σχεδόν τα δύο τρίτα (60,5%) των κοραλλιογενών υφάλων έχουν εκτεθεί σε θερμικό στρες αρκετά έντονο για να προκαλέσει λεύκανση τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή ξεπερνά τη λεύκανση που παρατηρήθηκε κατά το προηγούμενο παγκόσμιο φαινόμενο το 2014-2017, το οποίο επηρέασε το 56,1% των υφάλων, σύμφωνα με το Reuters.

Το τρέχον φαινόμενο λεύκανσης αποδίδεται σε συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου El Nino, το οποίο έχει ωθήσει τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε рекорδα ύψη. Όταν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βιώνουν θερμικό στρες, αποβάλλουν τους ζωοφύτες που ζουν μέσα τους, χλωμιάζοντας και γινόμενοι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και λιμό. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως λεύκανση των κοραλλιών, έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 62 χώρες και εδάφη, με πρόσφατες αναφορές ζημιών στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους κοραλλιογενείς υφάλους στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου ένα εκπληκτικό 99,7% έχει εκτεθεί σε θερμικό στρες επιπέδου λεύκανσης τον περασμένο χρόνο. Πρόσφατη αξιολόγηση στον Μεξικανικό Ειρηνικό έδειξε σημαντική θνησιμότητα κοραλλιών (μεταξύ 50% και 93%) στο Huatulco, Oaxaca.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Νότια Καραϊβική. Ο θερμικός στρες συσσωρεύεται ήδη σε αυτή την περιοχή και σε ορισμένες περιοχές, το όριο για τη λεύκανση έχει ήδη ξεπεραστεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή είναι πολύ νωρίτερα μέσα στο έτος από το συνηθισμένο για να συμβούν τέτοιες συνθήκες. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω λεύκανση στη Νότια Καραϊβική, γύρω από τη Φλόριντα και στον Μεσοαμερικανικό Φράγμα των Απαλών (το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στον κόσμο).

Ενώ το καιρικό φαινόμενο El Nino εξασθενεί, οι παρατεταμένες συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών των ωκεανών αποτελούν σημαντική απειλή. Ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ωθήσει τους υφάλους πέρα από το όριο λεύκανσης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Διαβάστε ακόμη