Ανεπαίσθητη αύξηση της τάξεως του 0,3% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυξημένες εκπομπές έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2022. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών ρύπων ήταν σημαντικά χαμηλότερος έναντι του ρυθμού αύξησης του ΑΠΕ, που ανήλθε σε 1,1%.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι το μερίδιο της καθαρής ενέργειας αυξάνεται συνεχώς στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το περασμένο έτος σημειώθηκε ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (21,35 τεραβατώρες). Μαζί με τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες, η παραγωγή από πηγές καθαρής ενέργειας ξεπέρασε τις 25 τεραβατώρες, με το μερίδιό τους να καλύπτει ποσοστό – ρεκόρ 57% του συνολικού ετήσιου ενεργειακού μείγματος παραγωγής.

Αυξήσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκε επίσης στη Μάλτα (7,7%), τη Σλοβενία (5,6%), την Κύπρο (2,3%),και τη Σλοβακία. (1,7%). Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ σε αυτές τις χώρες ήταν 4,3%, 2,2%, 2,1% και 2,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 4% σε 897 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 0,2%. Οι κυριότερες πηγές μείωσης των εκπομπών ήταν η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-17,2%), καθώς και η μεταποίηση (-3,1%), ενώ από τα νοικοκυριά παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Σε 22 χώρες οι εκπομπές ήταν μειωμένες, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Εσθονία (23%), Βουλγαρία (17%) και Φινλανδία (9%). Από τις 22 χώρες με μειωμένες εκπομπές, συρρίκνωση του ΑΕΠ σημειώθηκε σε δέκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 χώρες (Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Κροατία) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων μολονότι το ΑΕΠ τους κινήθηκε ανοδικά.

Διαβάστε ακόμη