Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη στο βόρειο ημισφαίριο, που οδήγησε πυρκαγιές στη Μεσόγειο, και επιβάρυνε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα πέρυσι, δεν ήταν απλώς το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, αλλά το θερμότερο των τελευταίων 2.000 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η σκληρή διαπίστωση, προέρχεται από μία από τις δύο νέες μελέτες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, καθώς τόσο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες όσο και οι εκπομπές που θερμαίνουν το κλίμα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Οι επιστήμονες είχαν γρήγορα ανακηρύξει την περσινή περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου ως τη θερμότερη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα ρεκόρ τη δεκαετία του 1940.
Η νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature υποδηλώνει ότι ο καύσωνας του 2023 επισκίασε τις θερμοκρασίες σε ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ένα εύρημα που διαπιστώθηκε εξετάζοντας μετεωρολογικά αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800 και δεδομένα θερμοκρασίας που βασίζονται στην ανάλυση δακτυλίων δέντρων σε εννέα βόρειες τοποθεσίες.
«Όταν κοιτάζετε τη μακρά διάρκεια της ιστορίας, μπορείτε να δείτε πόσο δραματική είναι η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jan Esper, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στη Γερμανία.
Πέρυσι οι θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου σε εδάφη μεταξύ 30 και 90 μοιρών βόρειου γεωγραφικού πλάτους έφτασαν τους 2,07 βαθμούς Κελσίου (3,73 βαθμούς Φαρενάιτ) υψηλότερες από τους προβιομηχανικούς μέσους όρους, αναφέρει η μελέτη.
Με βάση τα δεδομένα των δακτυλίων των δέντρων, οι καλοκαιρινοί μήνες του 2023 ήταν κατά μέσο όρο 2,2 βαθμούς Κελσίου (4 F) θερμότεροι από την εκτιμώμενη μέση θερμοκρασία κατά τα έτη 1 έως 1890.
Διαβάστε ακόμη