Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για τη σωτηρία των δασών του Κοσόβου. Η παράνομη υλοτομία και οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει δασικές εκτάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο άγρια ζώα όπως αρκούδες, αγριοκάτσικα και ελάφια. Το νέο όπλο σε αυτή τη μάχη; Drones που σπέρνουν σπόρους, σύμφωνα με το Reuters.
Μια μελέτη από την οργάνωση Sustainability Leadership Kosova (SLK) αποκάλυψε έναν απογοητευτικό στατιστικό: το Κosovo χάνει πάνω από 700 εκτάρια δάσους κάθε χρόνο. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ανησυχητικός ρυθμός, η SLK συνεργάστηκε με την Project 02, μια κροατική εταιρεία, για να αξιοποιήσει την τεχνολογία των drones για την αναδάσωση.
Αυτά τα drones μπορούν να φυτέψουν σπόρους πέντε φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους και να φτάσουν σε απρόσιτες περιοχές.
Αυτή η οικολογική τεχνική έχει σημειώσει επιτυχία στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η ετήσια παγκόσμια απώλεια δασών αντιστοιχεί σε μια έκταση όσο η Πορτογαλία.
Δούλευε ως εξής: Τα drones του Κοσόβου μεταφέρουν περίπου 100 μαύρες μπάλες ανά πτήση. Κάθε μπάλα περιέχει μίγμα σπόρων, πηλού, άμμου και άλλα προστατευτικά στοιχεία για να τα προφυλάξει από παράσιτα. Ένα μόνο drone μπορεί να φυτέψει ένα εκτάριο σε μόλις δύο ώρες, χρησιμοποιώντας 2.000 έως 5.000 μπάλες σπόρων ανάλογα με τον τύπο του σπόρου.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η πρόσβαση και η δυνατότητα φύτευσης σε οποιοδήποτε έδαφος, ακόμη και σε σημεία που οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν. Για να ληφθούν υπόψη τα ποσοστά βλάστησης περίπου 25-30%, φυτεύουν τρεις φορές τον απαιτούμενο αριθμό σπόρων.
Αυτή η καινοτόμος λύση προσφέρει μια ελπίδα για τα προβληματικά οικοσυστήματα του Κοσόβου και την πολύτιμη άγρια ζωή που τα φιλοξενεί.
Διαβάστε ακόμη