Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για τη μετανάστευση παρά για την κλιματική αλλαγή, ενώ λιγότερο από το 15% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύουν ότι τα κλιματικά ζητήματα θα πρέπει να είναι μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων των κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με μελέτη της δανέζικης δεξαμενής σκέψης Alliance of Democracies Foundation.

Τα τελευταία δύο χρόνια, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρήθηκε απότομη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που λένε ότι η μείωση της μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή, η επιθυμία να δοθεί προτεραιότητα στην «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» έχει μειωθεί στις ίδιες χώρες, όπως έδειξε ο Δείκτης Αντίληψης της Δημοκρατίας 2024.

Η δεξαμενή σκέψης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μελέτη στον κόσμο σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, πουθενά αυτή η αντιστροφή δεν είναι πιο εντυπωσιακή από ό,τι στη Γερμανία, η οποία έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως που θέλουν η κυβέρνησή τους να επικεντρωθεί στη μείωση της μετανάστευσης (44%) – ξεπερνώντας όλες τις άλλες προτεραιότητες, διαπιστώνει ο δείκτης. Ο δείκτης είναι πλέον σχεδόν διπλάσιος από το τμήμα που δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (24%).

Παρά το γεγονός ότι το 33% των ερωτηθέντων στον κόσμο δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο, μόνο το 14% των ανθρώπων πιστεύει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων της κυβέρνησής τους.

Οι άνθρωποι στις δυτικές δημοκρατίες, ιδίως στην Ευρώπη, είναι πιο πιθανό να θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως μείζονα παγκόσμια πρόκληση και ως κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνησή τους, αναφέρεται στη μελέτη.

Η έκθεση αποτελεί επισκόπηση μιας μελέτης που διεξήχθη από τη Latana και τη Συμμαχία των Δημοκρατιών μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Latana, Νίκο Τζάσπερς, ο πόλεμος και οι βίαιες συγκρούσεις θεωρούνται ως η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή.

Η έκδοση του 2024 προσφέρει μια άνευ προηγουμένου σύγκριση της παγκόσμιας στάσης απέναντι στη δημοκρατία σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και βίαιων συγκρούσεων. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εθνικά αντιπροσωπευτικές συνεντεύξεις με περισσότερους από 62.953 ερωτηθέντες από 53 χώρες.

Διαβάστε ακόμη: