Δεν γλυτώνουμε από το κόστος της κλιματικής αλλαγής, αφού όπως είπε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης «ανεξαρτήτως τι θέλουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε και το κόστος των επιπτώσεων και εκείνο της προσαρμογής».

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο Guardian οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυτόν τον αιώνα, ξεπερνώντας τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, αποκάλυψε μια αποκλειστική έρευνα του Guardian. «Βρισκόμαστε ενώπιον της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Η δε μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή είναι αργή και αφορά σε ένα αθροιστικό φαινόμενο.

Οι εκπομπές ρύπων που οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αθροίζονται, ενώ η μείωσή τους είναι ιδιαίτερα σταδιακή. Γεγονός, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τα επόμενα 20-30 χρόνια θα έχουμε επιπτώσεις. Επίσης όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του European Energy Environment, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα γίνονται όλο και πιο έντονοι, μακροχρόνιοι και συχνοί. Ορισμένες κοινότητες και περιοχές είναι πιο ευάλωτες, αλλά συνολικά η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους.

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, καύσωνες και πλημμύρες ευθύνονται για 85.000 έως 145.000 ανθρώπινες απώλειες σε όλη την Ευρώπη, τα τελευταία 40 χρόνια. Πάνω από το 85% αυτών των θανάτων οφείλονται σε καύσωνες. Οι οικονομικές απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα και φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη έφτασαν περίπου το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Η επίτευξη των στόχων περί κλιματικής αλλαγής αποτελεί πρόκληση. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιτύχουμε την προσαρμογή μας, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, με τη συμμετοχή της Σουηδής Υπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Τζέσικα Ρόσγουαλ, η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Υπενθυμίζεται πως η παραγωγικότητα της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ η παραγωγικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6%. Η Ρόσγουαλ εκτιμά ως προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναδιαμόρφωση της «ενιαίας αγοράς», τους καλύτερους κανονισμούς και την βελτίωση της ελκυστικότητας της ΕΕ ως τόπου επενδύσεων. Όπως δήλωσε, σήμερα, διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα. «Οφείλουμε να άρουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη, να απλοποιήσουμε τα πράγματα για την επιχειρηματικότητα και να καταργήσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο» τόνισε.

Η έκθεση Λέτα που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν επικεντρώνεται επίσης στην ιδέα ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του προστατευτισμού απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η μεγέθυνση των δραστηριοτήτων συγκεκριμένων κλάδων σε μεγάλη κλίμακα είναι το κλειδί για την ώθηση σε νέες πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Μάλιστα στην έκθεσή του πρότεινε την υιοθέτηση από τα κράτη-μέλη ενός νέου καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, που θα απαιτούσε από τις εθνικές κυβερνήσεις να διαθέσουν μέρος της εθνικής τους χρηματοδότησης (κονδύλια από τον προϋπολογισμό τους δηλαδή) για πανευρωπαϊκές επενδύσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται, σήμερα, σε ένα κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι, ενόψει των Ευρωεκλογών. Αναφερόμενος σε ζητήματα γεωπολιτικής αστάθειας εξήγησε ότι όσο μειώνεται η διεθνής, εμπορική δραστηριότητα τόσο αυξάνονται οι διαφορές και άρα μεγεθύνεται η αστάθεια.

Διαβάστε ακόμη: