Η παράνομη διακίνηση φυτικών και ζωικών ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας παραμένει επίμονα διαδεδομένη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, και είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε περισσότερα από τα «εμβληματικά» είδη, όπως οι ελέφαντες, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, σύμφωνα με το Reuters.
Ενώ οι κατασχέσεις που αναφέρθηκαν το 2020 και το 2021 ήταν περίπου οι μισές σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε διαταραχές που συνδέονται με την COVID-19 και όχι σε μείωση της πραγματικής διακίνησης, αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση για το Έγκλημα κατά της Άγριας Ζωής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Η μελέτη δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια και τα έτη 2020-2021 ήταν τα τελευταία έτη για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.
«Το λαθρεμπόριο άγριας πανίδας και χλωρίδας συνολικά δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών», ανέφερε το UNODC σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση, ζητώντας τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν την καλύτερη επιβολή και εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμων κατά της διαφθοράς.
«Χιλιάδες απειλούμενα είδη επηρεάζονται από την παράνομη διακίνηση άγριας ζωής, μια μικρή μειοψηφία των οποίων, όπως οι ελέφαντες, οι τίγρεις και οι ρινόκεροι, προσελκύουν την πλειονότητα της πολιτικής προσοχής», αναφέρεται στην έκθεση.
Το έγκλημα κατά της άγριας ζωής «όπως η παράνομη συλλογή παχύφυτων φυτών και σπάνιων ορχιδέων» και η παράνομη διακίνηση πολλών ειδών ερπετών, ψαριών, πτηνών και θηλαστικών διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην τοπική ή παγκόσμια εξαφάνιση, ανέφερε.
Την περίοδο 2015-2021, οι κατασχέσεις 13 εκατομμυρίων αντικειμένων έδειξαν παράνομο εμπόριο περίπου 4.000 φυτικών και ζωικών ειδών σε 162 χώρες και εδάφη, αναφέρει η έκθεση. Τα πιο συχνά εμπλεκόμενα είδη ήταν τα κοράλλια (16%), οι κροκόδειλοι (9%) και οι ελέφαντες (6%).
Ένα σπάνιο φωτεινό σημείο ήταν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ελεφαντόδοντου και κέρατος ρινόκερου, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας τη μείωση της λαθροθηρίας, των επιπέδων κατάσχεσης και των τιμών αγοράς κατά την τελευταία δεκαετία.
Διαβάστε ακόμη: