Η Μαλαισία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «διπλωματίας των ουρακοτάγκων», το οποίο βασίζεται στο μακροχρόνιο σύστημα εξωτερικών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η Κίνα με τα πάντα. Ο υπουργός Εμπορευμάτων της χώρας, Τζοχάρι Αμπντούλ Γκάνι, δήλωσε ότι θα δώριζε τους μεγάλους πιθήκους ως δώρα σε χώρες που αγοράζουν φοινικέλαιο από τη χώρα του, ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές εισαγωγής όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ινδία, σύμφωνα με το Semafor.
Οι ουρακοτάγκοι είναι είδος προς εξαφάνιση, εν μέρει λόγω της επέκτασης των φυτειών φοινικέλαιου στους βιότοπους της ζούγκλας τους. Παρ’ όλα αυτά ο Γκάνι υποστήριξε ότι η διπλωματία των ουρακοτάγκων θα βοηθήσει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, θα προωθήσει μια ευαισθητοποιημένη εικόνα της χώρας, προς τους αγοραστές, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις καλές σχέσεις στην αγορά φοινικελαίου, όπως αναφέρει όπως αναφέρει το phys.org.
Δωρίζοντας ένα είδος προς εξαφάνιση σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να το βοηθήσουν να επιβιώσει σε ζωολογικούς κήπους, αποτρέπουν την εξαφάνισή του. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εμπορευμάτων δήλωσε σε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων πως «Με την εισαγωγή της ‘διπλωματίας των ουρακοτάγκων’, θα δείξουμε στον κόσμο ότι η Μαλαισία είναι πάντα προσηλωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Παράλληλα ο υπουργός πρότρεψε τις εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου να συνεργαστούν με ΜΚΟ για τη διατήρηση και την παροχή τεχνογνωσίας για την άγρια ζωή στη Μαλαισία.
Το φοινικέλαιο κατηγορείται από τους περιβαλλοντολόγους ότι τροφοδοτεί την καταστροφή των τροπικών δασών στη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες μαζί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής. Κατ’ επέκταση οι ουρακοτάγκοι είναι κρίσιμα απειλούμενοι, σύμφωνα με το WWF, με την απώλεια ενδιαιτημάτων «λόγω υλοτομίας, επέκτασης της γεωργίας, ιδιαίτερα των φυτειών φοινικέλαιου και ανάπτυξης υποδομών» να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή.
Η πρωτοβουλία της Μαλαισίας ακολουθεί τα χνάρια της Κίνας. Η Κίνα έχει δανείσει ή χαρίσει πάντα σε φιλικές χώρες από τη δυναστεία των Τανγκ του 10ου αιώνα, αν και η σύγχρονη μορφή της ξεκίνησε μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο το 1972, οπότε και δύο πάντα στάλθηκαν στις ΗΠΑ ως ανταλλαγή.
Διαβάστε επίσης: