Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της χρήσης των βιοκαυσίμων ανοίγει η ενσωμάτωση της κοινής δήλωσης για τη σημασία των βιοκαυσίμων στην τελική ανακοίνωση των G7 Υπουργών Ενέργειας.
Την Κοινή Δήλωση για τη σημασία των βιοκαυσίμων υπέγραψαν στο Τορίνο, στις 28/4/2024, 75 εκπρόσωποι του κλάδου και η Fuels Europe, στο πλαίσιο του Forum Sustainable Biofuels, που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η κοινή δήλωση του Τορίνο για τα αειφόρα βιοκαύσιμα υποβλήθηκε, ακολούθως, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος G7 και την συμπεριέλαβαν στην Τελική Ανακοίνωση των G7 Υπουργών Κλίματος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Όπως είπε η Λιάνα Γούτα, Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, «Ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα καύσιμα, που είναι τόσο τα βιολογικά όσο και τα συνθετικά καύσιμα. Δυστυχώς, ο ρόλος των βιώσιμων βιοκαυσίμων έχει παραβλεφθεί εδώ και καιρό». Τόνισε επίσης ότι η «απανθρακοποίηση των μεταφορών, και δεν αφήνει κανέναν πίσω, σε καμία περιοχή του κόσμου, απαιτεί συνδυασμό τεχνολογιών».
Η κοινή δήλωση του Τορίνο που κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της G7 θα παρουσιαστεί στον Υπουργό Ενέργειας της G20 στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στο Foz do Iguaçu της Βραζιλίας. Η δήλωση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία συνεργειών για την υιοθέτηση και επέκταση της χρήσης των βιώσιμων βιοκαυσίμων μεταξύ των G7 και G20 το 2024 και μετά.
Η FuelsEurope χαιρετίζει την ευκαιρία που ανοίγεται για τον κλάδο και τους φορείς έρευνας και ανάπτυξης να αναδείξουν το ρόλο των βιώσιμων βιοκαυσίμων σε όλες τις μεταφορές, την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, την προώθηση της καινοτομίας, και την προώθηση της βιωσιμότητας σε προσιτές τιμές, δημιουργώντας κοινωνική και τοπική αξία και συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές COP28.
O Gilberto Pichetto Fratin, Ο Ιταλός Υπουργός για το Περιβάλλον, είπε: «Τα βιώσιμα βιοκαύσιμα μπορούν και πρέπει να κάνουν ουσιαστική συμβολή στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας σημαντικά οφέλη: μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, ευκολία ενσωμάτωσης σε τρέχοντα συστήματα logistics, αποθήκευση και διανομή καυσίμων και χρήση στα υπάρχοντα οχήματα, προώθηση της λογικής της κυκλικής οικονομίας, και δημιουργία αξίας για τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας τη βιώσιμη γεωργία και τις πρακτικές δασοκομίας».