Η ΕΕ επιθυμεί να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ώστε να αποφευχθεί η κατάληξη των μεταχειρισμένων ρούχων σε χωματερές στην Αφρική. Η Γαλλία, η Σουηδία και η Δανία προτείνουν την κατάταξη των αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ίδια κατηγορία με τα επικίνδυνα απόβλητα όπως τα πλαστικά, απαιτώντας ρητή συγκατάθεση από τις χώρες εισαγωγής και περιβαλλοντικά ορθές μεθόδους διάθεσης, σύμφωνα με το Politico.
Η πρόταση αυτή έχει διχάσει τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ενώ η ΕΕ στοχεύει να προωθήσει την ανακύκλωση και να αποθαρρύνει τη γρήγορη μόδα περιορίζοντας τις εξαγωγές υφασμάτινων αποβλήτων, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κένυα φοβούνται ότι αυτό θα ακρωτηριάσει το εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων τους. Η Κένυα υποστηρίζει ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι επαρκείς, καθώς ήδη επικεντρώνονται στην εισαγωγή μεταχειρισμένων ρούχων υψηλής ποιότητας. Η επιχείρηση μεταχειρισμένων ενδυμάτων αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις χώρες.
Η διάκριση μεταξύ επαναχρησιμοποιήσιμων ρούχων και υφασμάτινων αποβλήτων αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας. Η τρέχουσα διεθνής κατηγοριοποίηση συγκεντρώνει τα μεταχειρισμένα ρούχα και τα άχρηστα απορρίμματα μαζί, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη ρύθμιση. Η πρόταση της ΕΕ δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δύο, γεγονός που ενδεχομένως να βλάψει την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων.
Μια άλλη ανησυχία είναι η επιβάρυνση της βιομηχανίας διαλογής και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για πρόσθετη γραφειοκρατία και εγκρίσεις για τις εξαγωγές. Οι υποστηρικτές, όπως η Σουηδία, πιστεύουν ότι ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η κατάχρηση της αγοράς μεταχειρισμένων από εταιρείες γρήγορης μόδας που προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη.
Η πρόταση αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Απαιτεί την πρόταση νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ και, τέλος, την τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας με τη συμφωνία όλων των μερών.