Το καλοκαίρι στην Ευρώπη θα είναι θερμότερο από το συνηθισμένο, με υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας και καύσωνα, αφού ο Μάιος αναμένεται να συνεχίσει την τάση που έχει σημειωθεί τους 10 τελευταίους μήνες με ρεκόρ υψηλών παγκόσμιων θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι «ασυνήθιστα θερμό», δήλωσε η Ολίβια Μπιρτς, μετεωρολόγος της Atmospheric G2.

Μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο το καλοκαίρι του 2022, το θερμότερο που έχει σημειωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40C (104F).

«Το καλοκαίρι του 2024 θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη ζέστη του καλοκαιριού του 2022», δήλωσε η Μπιρτς. «Αναμένονται ευρέως ξηρές συνθήκες από τα μέσα προς τα τέλη του καλοκαιριού, αυξάνοντας τον κίνδυνο καύσωνα και ξηρασίας».

Η «πρόσφατη επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» ευθύνεται επίσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε.

Στη Γαλλία αναμένονται θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες κατά τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Meteo France.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες αναμένονται θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου τον Μάιο, σύμφωνα με την Atmospheric G2. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει το ίδιο, αν και τα θερμόμετρα θα πρέπει να εγκατασταθούν πιο κοντά στο μέσο όρο μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Met Office.

Η Σκανδιναβία αναμένεται να έχει ελαφρώς ψυχρότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες τον Μάιο.