Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη αυστηρότερα νομικά δεσμευτικά όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία πρέπει να τηρηθούν έως το 2030.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα πέρυσι, ελπίζοντας να ωθήσει τις χώρες προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και να αποτρέψει τους θανάτους που προκαλούνται από τον βρώμικο αέρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 300.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους δήλωσε ότι οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό αυτό κατά 70% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά περισσότερων από 10 χωρών για παραβίαση των ορίων της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία ένοχες για παράνομη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Κοινοβουλίου ορίζει αυστηρότερα όρια για το 2030 και τιμές-στόχους για αρκετούς από τους ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης τους επί του παρόντος κατακερματισμένους δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ συγκρίσιμους, σαφείς και διαθέσιμους στο κοινό.
Εάν παραβιάζονται οι νέοι εθνικοί κανόνες, όσοι πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση εάν η υγεία τους έχει υποστεί βλάβη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο με πλειοψηφία 381 ψήφων υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές. Χρειάζεται ακόμη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ, συνήθως μια τυπική διαδικασία που εγκρίνει νόμους χωρίς αλλαγές.