Η Ασία ήταν πέρυσι η περιοχή του κόσμου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες να προκαλούν τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο WMO ανέφερε ότι 79 καταστροφές που συνδέονται με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα είχαν αναφερθεί στην Ασία το 2023. Περισσότερο από το 80% αυτών σχετίζονταν με πλημμύρες και καταιγίδες που προκάλεσαν περισσότερους από 2.000 θανάτους.

«Πολλές χώρες της περιοχής βίωσαν το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με ένα μπαράζ ακραίων συνθηκών, από ξηρασίες και καύσωνες μέχρι πλημμύρες και καταιγίδες», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σάουλο.
«Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτών των φαινομένων».

Η Ασία θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον WMO. Πέρυσι, καταγράφηκαν υψηλές μέσες θερμοκρασίες από τη δυτική Σιβηρία έως την κεντρική Ασία, καθώς και από την ανατολική Κίνα έως την Ιαπωνία.

Η έκθεση τόνισε επίσης ότι οι περισσότεροι παγετώνες στην περιοχή των υψηλών βουνών στην Ασία είχαν χάσει σημαντική μάζα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ και των ξηρών συνθηκών.