Το μέσο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα των τεκτονικών κλιματικών αλλαγών που υφίσταται ο πλανήτης, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – ή 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ – από το 2016. Τα αναπτυσσόμενα έθνη που συνέβαλαν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη επωμίζονται το κύριο βάρος των απωλειών και των ζημιών, σημειώνει το Bloomberg. Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. στερλινών) κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή προβλέπεται να υποστούν απώλεια εισοδήματος κατά 60% μεγαλύτερη από τις χώρες με υψηλότερο εισόδημα και κατά 40% μεγαλύτερη από τις χώρες με υψηλότερες εκπομπές ρύπων. To ζοφερό σενάριο ολοκληρώνει το γεγονός ότι διαθέτουν επίσης τους λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν στις τρέχουσες επιπτώσεις.
Το βαρύ τίμημα – το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις – είναι ήδη δεσμευμένο στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.
Η έρευνα αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να είναι πολύ υψηλότερη από αυτό.
Η έκθεση εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι ανθρώπινες ενέργειες τώρα μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.
Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει το έγγραφο είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση. Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία. Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα μελέτη ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς οι επιπτώσεις τείνουν να παραμένουν επί μήνες και χρόνια, αντί να αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμο πλήγμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή προβλέπεται να υποστούν απώλεια εισοδήματος κατά 60% μεγαλύτερη από τις χώρες με υψηλότερο εισόδημα και κατά 40% μεγαλύτερη από τις χώρες με υψηλότερες εκπομπές ρύπων. Διαθέτουν επίσης τους λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν στις τρέχουσες επιπτώσεις.