Μια ομάδα 160 χρηματοπιστωτικών εταιρειών προέτρεψε την Παρασκευή τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά που θα βοηθούσε στην τόνωση της δράσης του ιδιωτικού τομέα, εν όψει του επόμενου γύρου των παγκόσμιων συνομιλιών στον Καναδά, σύμφωνα με το Reuters.

Η τέταρτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τη Ρύπανση από Πλαστικά (INC-4) πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Οτάβα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Ο περιορισμός των περίπου 400 εκατομμυρίων μετρικών τόνων απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών για την προστασία της βιοποικιλότητας, με τα μικροπλαστικά να βρίσκονται παντού, από τα ορεινά Ιμαλάια μέχρι τα βασικά τρόφιμα και ακόμη και το ανθρώπινο αίμα.

Για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο μεγαλύτερος επενδυτής της Βρετανίας Legal & General Investment Management και ο Καναδός επενδυτής συντάξεων CDPQ, ζήτησαν ένα πλαίσιο πολιτικής που θα υποστηρίζεται από δεσμευτικούς κανόνες.

Μεταξύ συγκεκριμένων βημάτων, η ομάδα ζήτησε η συνθήκη να θέσει ως στόχο για όλη τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση να είναι συνεπής με τον στόχο της εξάλειψης της ρύπανσης από πλαστικά, παρόμοιο με εκείνο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ.

Ζήτησε επίσης από τις εταιρείες να αξιολογούν και να αποκαλύπτουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τα πλαστικά, σαφέστερες πολιτικές και στόχους που σχετίζονται με τα πλαστικά από τις κυβερνήσεις σε τομείς όπως η δημιουργία αποβλήτων και η ανακύκλωση και περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις που θα κατευθύνονται στον τερματισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά.