Η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) είναι απίθανο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της παγκόσμιας χαλυβουργίας από τον άνθρακα, λόγω των χαμηλών ποσοστών δέσμευσης, του υψηλού κόστους και του ιστορικού υποαπόδοσης, αναφέρει σε έκθεσή της την Τετάρτη μια δεξαμενή σκέψης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο παγκόσμιος τομέας του χάλυβα είναι υπεύθυνος για το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αλλά ενώ πολλές μεγάλες χαλυβουργίες και μεταλλωρύχοι σιδηρομεταλλεύματος σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν την CCUS ως μέρος της μακροπρόθεσμης πράσινης μετάβασής τους, δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος στην εμπορικής κλίμακας CCUS για την απαλλαγή των υψικαμίνων από τον άνθρακα, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Επίσης, το CCUS για την παραγωγή χάλυβα με υψικαμίνους έχει ήδη μείνει πίσω από την εναλλακτική τεχνολογία και η στροφή από τους υψικαμίνους στην παραγωγή χάλυβα με απευθείας αναγωγή σιδήρου (DRI) που μπορεί να λειτουργήσει με πράσινο υδρογόνο επιταχύνεται, πρόσθεσε.

«Το CCUS για τον χάλυβα έχει σημειώσει ελάχιστη ή καθόλου εμπορική πρόοδο στην Ευρώπη. Εάν η CCUS για τον χάλυβα δεν μπορεί να σημειώσει πρόοδο στην Ευρώπη, όπου υπάρχει σημαντική τιμή άνθρακα, δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα σημειώσει πρόοδο στην αναπτυσσόμενη Ασία, την έδρα της μεγάλης αύξησης της ζήτησης χάλυβα», ανέφερε η έκθεση.

Το DRI είναι ένας καθαρότερος τρόπος μετατροπής του σιδηρομεταλλεύματος σε σίδηρο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε σφαιρίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνους ηλεκτρικού τόξου (EAF).

Η δέσμευση άνθρακα έχει διχάσει, με πολλούς παράγοντες της βιομηχανίας να λένε ότι είναι πολύ ακριβή για να είναι βιώσιμη.

Ο Άντριου Φόρεστ, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Fortescue Metals, που είναι ο νούμερο 4 προμηθευτής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η CCUS δεν αποτελεί λύση για την ενεργειακή μετάβαση.

Η δεξαμενή σκέψης Agora, με έδρα τη Γερμανία, ανέφερε επίσης σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι η μετασκευή των υψικαμίνων με εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα «ενέχει τον μεγαλύτερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο».